Барозу: Ако България не беше в ЕС, можеше да е като Украйна

Барозу: Ако България не беше в ЕС, можеше да е като Украйна | StandartNews.com

Брюксел. Днес България можеше да е в позицията на Украйна, ако не беше влязла в Евросъюза. Това мнение изрази председателят на Европейската комисия Жозе Барозу на последната си пресконференция, в която ръководи заседание на колежа на комисарите.

По думите му разширяването на ЕС е едно от най-големите достижения на съвременната европейска история. "Ако държавите, които напоследък се присъединиха към ЕС, бяха останали извън него, днес може би нямаше да говорим само за Украйна, но вероятно и за България или за държавите от Прибалтика.

Той отчете решението Евросъюзът да се разшири като правилното, макар и не всичко да е било перфектно. 

Що се отнася до евроскептицизма, който случайно или не отбеляза връхната си точка именно след влизането на двете балкански страни през 2007-а година, председателят на Еврокомисията категорично отрече България и Румъния да са в основата на сегашните проблеми на европейската интеграция.

"Разбира се, че не. Не България и Румъния провокираха проблемите, пред които понякога ни се налага да се изправим", подчерта отиващият си председател на Еврокомисията.

Той призна, че понякога решенията в Европейския съюз се вземат трудно – но не заради новите, а заради други страни - членки, и подчерта, че не иска Европа да има руската система, където решенията се вземат от един човек.

На прощалната си пресконференция Барозу заяви, че ЕС днес е по-силен и по-подготвен да се справи с предизвикателствата на бъдещето. Той изрази благодарност и на двата си екипа за изпълнението на приетите решения.

"От 2004-та година, когато поех длъжността, ЕС почти се удвои по брой на членуващите държави. Приехме нов договор - Лисабонския, приехме и най-амбициозната в света екологична програма, предприехме дълбоки реформи в икономиката и банковия сектор. С амбициозното ни развитие, търговията и външната политика ЕС ще остане най-големият донор на помощ в света, най-важният търговски блок и най-голямата икономика в света", обясни той.

В личен план Барозу подчерта, че няма планове за нови ръководни постове, а иска да се отдаде на заслужена почивка след 30 години в политиката.

Комисията с председател Жозе Барозу приключва работа в петък, а от събота, 1-ви ноември, в длъжност встъпва новият екип на Жан-Клод Юнкер с мандат от пет години.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай