Българи прекарвали 70-те задушени мигранти в Австрия

Българи прекарвали 70-те задушени мигранти в Австрия | StandartNews.com

Трима души са били задържани по подозрения, че са прекарвали над 70-те загинали мигранти открити на магистрала в Австрия, информира BBC. Австрийските власти смятат, че зад смъртта на мигрантите стои унгарско-българска престъпна организация за незаконен трафик на бежанци.

На пресконференция на австрийския министър на вътрешните работи Йохана Микъл-Лайтнер и представители на полицията беше потвърдено, че двама от тримата задържани в Унгария за трагедията са българи. Единият от тях е лице с ливански корени и български паспорт, на чието име е камионът. Българин е и единият от двамата шофьори на тежкотоварния автомобил. Третият заловен е унгарец, който е бил другият шофьор на камиона.

В четвъртък бе намерен изоставения камион в близост до границата с Унгария. Първоначално се смяташе, телата във возилото са били между 20 и 50, но днес стана ясно, че става дума за най-малко 70 загинали.

Предполага се, че мигрантите са били мъртви, още преди камионът да навлезе от Унгария в Австрия.

"Задържаните в Унгария може да ни отведат до хората, стоящи зад всичко това и има сигнали, че говорим за българско-унгарска операция за трафик на хора", каза на пресконференция днес Петер Доскозил, началник на полицията в граничната провинция Бургенланд.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай