Бъдещето на ЕС не е поставено на риск заради Brexit

Бъдещето на ЕС не е поставено на риск заради Brexit | StandartNews.com

Бъдещето на Европейския съюз не е поставено на риск заради решението на Великобритания да напусне блока. Това каза председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, призовавайки Лондон да започне процеса по напускане възможно най-скоро.

„Ние уважаваме и в същото време съжаляваме за решението на Великобритания, но Европейският съюз, като такъв, не е изложен на риск", каза той в годишното си изказване пред Европейския парламент в Страсбург. Юнкер посочи, че би искал Brexit да стане „възможно най-бързо, така че да можем да предприемем необходимите специфични стъпки, така че нашите отношения с Великобритания, които трябва да останат на приятелски основи, да приемат нова форма". Той също така отново посочи, че ако Лонодн иска да запази достъпа си до единния пазар на блока, то тогава трябва да приеме основния за ЕС принцип за свобода на движението на хора.

„Не може да има достъп „а-ла-карт" до единния пазар", каза той. По-рано британският премиер Тереза Мей заяви, че няма да прибързва с преговорите, които биха могли да започнат най-рано следващата година. „На нас ни е нужна единна щабквартира за отбрана като част от ЕС, в допълнение към НАТО", каза още Юнкер.

В същото време в годишната си реч за състоянието на ЕС Юнкер предложи и удвояване на инвестиционния план на Съюза до 630 млрд. евро до 2022 г. в опит да се стимулира икономиката. „Инвестирането означава работни места. Днес предлагам да се удвои времетраенето и огневата мощ на нашия инвестиционен фонд", каза той. Цел на инвестиционния план на Юнкер, който беше стартиран през 2015 г., е да стимулира европейската икономика с 315 млрд. евро в рамките на три години.

През изминалата година ЕС е взел участие в 30 военни операции и „трябва да създаде свой единен щаб за тях". Това заяви още Юнкер, цитиран от БГНЕС. „На нас ни е нужна единна щабквартира за отбрана като част от ЕС, в допълнение към НАТО", допълни той. От 28-те държави членки на съюза 20 са в състава на НАТО.

По думите на Юнкер, военните амбиции на ЕС няма да се отразят негативно на това партньорство. „Ние нямаме постоянна структура и без нея не сме способни да работим ефикасно, така че трябва да имаме европейска щабквартира и... да работим към създаването на единна военна сила", допълни председателят на ЕК, според когото съюзът не може повече да разчита на силата на отделните държави членки.

Юнкер не даде повече подробности около щабквартирата, въпреки че по всяка вероятност тя също ще бъде базирана в Брюксел. Той също така посочи, че ЕС има намерение да създаде „свой фонд за отбранителни изследвания и инвестиции за осигуряване на своите отбранителни възможности" „За да може европейската отбрана да бъде силна, ние предлагаме до края на годината да бъде създаден Европейски отбранителен фонд за насърчаване на изследванията и инвестициите", каза той. В изказването си Юнкер също така заяви, че до края на октомври 2016 г. близо 200 гранични служители и 50 машини ще бъдат преразпределени по вътрешните граници на съюза.

„До края на октомври ЕС ще размести 200 европейски граничари и 50 машини по вътрешните граници на общността. Това е част от създаването на нова европейска агенция за погранична и брегова охрана", каза той и допълни, че Европа е длъжна да гарантира безопасността на своите граници.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай