Атина взе парите на болници и университети

Атина взе парите на болници и университети | StandartNews.com

Парламентът одобри вливането на средства от държавни учреждения в Централната банка

Парламентът на Гърция прие спорен декрет, който прави задължителен трансферът на резервни фондове от обществените учреждения и местни власти към Централната банка, съобщи Франс прес.

Постановлението беше прието с подкрепата на управляващото мнозинство от СИРИЗА и техните коалиционни партньори Независими гърци - 156 гласа "за" срещу 104 "против". Опозиционните партии, основно десницата и социалистите, определиха закона за противоконституционен и обвиниха правителството, че проточва преговорите с кредиторите на Гърция с риск да постави хазната в задънена улица.

Постановлението цели да покрие спешните нужди на държавата, възлизащи на 3 млрд. евро за следващите 15 дни. Задължителният трансфер на финансови резерви от около 1400 обществени организации (болници, университети и т.н.) и от местните власти ще донесе на хазната 1,5 млрд. евро според оценките на правителството. Според либералния в. "Катимерини" сумата няма да е повече от 400 млн. евро. Новината, че парламентът планира да приеме подобна мярка, бе съобщена в началото на седмицата и предизвика гневните реакции на засегнатите от трансфера страни. Правителството твърди, че парите ще бъдат инвестирани по сигурен начин и няма основание кметовете, областните съветници или университетите да не извършват подобни трансфери към Централната банка.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай