Атина: САЩ с контраоферта за тръбата на "Газпром"

Атина: САЩ с контраоферта за тръбата на "Газпром" | StandartNews.com

САЩ биха били готови да направят контраоферта за бъдещия газопровод на "Газпром". Това казал американският държавен секретар Джон Кери на гръцкия си колега Никос Кодзиас, предаде гръцкият сайт Нюз.ин. Изданието цитира самия Кодзиас, който съобщава още, че специалният представител на Държавния департамент по международните въпроси Еймъс Хохстийн ще посети скоро Атина за разговори по тази тема.

Във връзка с предложението на Русия за строеж на газопровод през Гърция и за свързано с него десетгодишно споразумение за доставки на синьо гориво на преференциални цени наред с възможни предплатени печалби, Кодзиас казал, че "Газпром е направил една много добра оферта" и че "Джон Кери му е казал, че САЩ биха били готови да направят контраоферта".

Кодзиас окачествил разговорите за тръбопровода на "Газпром" "като икономическо, а не като политическо решение". Според гръцкия сайт Нюз.ин интересът на "Газпром" в Гърция бил част от една по-голяма надпревара, която била свързана с усилията на САЩ да откъснат Централна и Източна Европа от зависимостта на руските енергийни доставки.

"Питам всичките ни партньори", казал Никос Кодзиас, "Моля, кажете ми какво мога да река на народа ни, когато разрешавате на Турция през нея да мине една тръба на "Газпром" до нашите граници, а пък аз съм бил толкова антируски настроен, че не искам да го направя?" Междувременно украинският енергиен министър Володимир Демчишин заяви, че Украйна е в състояние да транспортира газ от Норвегия към Румъния, България, а също до Турция и с възможност до Гърция.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай