Атентаторът от Ансбах не е бил радикализиран, когато е бил у нас

Атентаторът от Ансбах не е бил радикализиран, когато е бил у нас | StandartNews.com

Атентаторът от Ансбах не е бил радикализиран, когато е бил у нас. Това стана ясно от думите на председателя на Държавната агенция за бежанците Петя Първанова пред Нова телевизия.

Атентаторът от Ансбах е пребивавал в България от края на 2013 г. до средата на 2014-а, съобщиха официално в понеделник от МВР. 27-годишният сириец, който се взриви в баварския град Ансбах близо до сцената на музикален фестивал и рани 12 души, е получил убежище у нас през декември 2013 г. Той е регистриран в център в „Овча купел" в София.

„В Агенцията за бежанците лицата идват сами, ако са легално преминали границата. Ако не, органите на МВР ги транспортират. Нямаме информация как той е влязъл в България. Нашата компетентност е от момента на подаване на молбата за международна закрила. Тя включва два статута - на бежанец и хуманитарен статус", поясни още председателят на Държавната агенция за бежанците Петя Първанова.

След като получава хуманитарен статут, той напуска България, уточни тя.

„Към този момент атентаторът не е бил радикализиран и не е представлявал опасност за страната ни", заяви Първанова.

"Лицето задължително се беседва в случай, че е преминало нелегално граница от ДАНС. Ако има отказ, ние разбира се не предоставяме статут на бежанец", поясни още тя.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай