Асанж напуска убежището си в Лондон

Асанж напуска убежището си в Лондон | StandartNews.com

Основателят на сайта "Уикилийкс" Джулиан Асанж обяви, че смята да напусне посолството на Еквадор в Лондон, където се крие от 2 години, съобщи Скай Нюз. Тв каналът уточнява, че австралиецът обявил за намерението си на пресконференция в сградата на дипломатическата мисия. От 19 юни 2012 г. Асанж се крие от британските власти, които искат да го арестуват и екстрадират в Швеция, където той е обвинен в сексуални престъпления. Самият Асанж отхвърля всички обвинения, настоявайки, че те са "политически мотивирани".

"Скоро ще напусна посолството", цитира Асанж тв каналът. Австралиецът добави, че вероятно това ще стане "не поради причините, съобщени от медиите на Мърдок", но не уточни как и кога смята да го направи. В края на миналата седмица британските медии цитираха източник на "Уикилийкс", според който Асанж страда от опасна за живота му сърдечна аритмия и има хронични проблеми с белите дробове, както и опасно високо кръвно налягане. Те били свързани с постоянното му стоене на закрито и липса на свеж въздух и слънце.

По време на пресконференцията австралиецът бе в компанията на външния министър на Еквадор Рикардо Патино, който не спомена да има план Асанж да напуска посолството, но призова правителствата, замесени в случая, да предприемат действия. "Ситуацията трябва да види своя край - две години е просто твърде дълго. Продължаваме да му предоставяме нашата закрила. Оставаме в готовност за преговори с британското правителство и правителството на Швеция, за да намерим решение на това сериозно нарушение на човешките права на Асанж", каза Патино.

Дежурящите около посолството журналисти съобщиха, че край него е паркиран автомобил, в който служителите товарят куфари и чанти. На улицата пред мисията денонощно дежурят полицаи, готови да арестуват Асанж в мига, в който той излезе. Поради това новината, че създателят на "Уикилийкс" скоро може да напусне посолството се превърна в сензация. "Планът е той да напусне веднага след като британското правителство изпълни задълженията си според международните съглашения и прекрати обсадата отвън (пред посолството - бел. ред.).

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай