Арестуваха главния редактор на Today's Zaman за обиди към Ердоган

Арестуваха главния редактор на Today's Zaman за обиди към Ердоган  | StandartNews.com

Главният редактор на турското издание Today's Zaman Бюлент Кенеш бе арестуван снощи по обвинения, че е обидил президента на страната Реджеп Ердедон в Twitter. Журналистът заяви, че е единственото, което е правил е да изрази критично мнение.

Арестът в редакцията бе зрелищен, десетки колеги на Кенеш обсадиха сградата, телевизионни канали предаваха на живо задържането му. Полицията нахлу в офисите на изданието в Истанбул със съдебно решение за задържането. Още в четвъртък Кенеш е давал обяснения след искане на адвокатите на държавния глава. Кенеш е бил пуснат, но със забрана да напуска страната. Днес той ще трябва да обясни пред съда обидите към Ердоган както в социалните мрежи, така и по страниците на вестника.

Последва светкавична реакция от Великобритания.

Председателят на Британската асоциация на писателите English PEN Джо Гленвил реагира остро на новината за ареста. Обърна се с призив към турския президент да спре натиска върху журналистите, за да могат без страх и тормоз да вършат професионалната си работа. Гленвил изрази изключителната си тревога по повод факта, че в Турция журналистите са мишена на властите и подчерта, че арестът и на Бюлент Кенеш е илюстрация на кампанията за подчиняването им и "затварянето на устите им".

Вицепрезидентът на британската група в Либералния интернационал Джонатан Фрайър заяви, че упражняваният върху турските журналисти натиск добива страховити и системни размери, които вече са публична тайна за света, допълва БГНЕС.

Прочети още на: http://www.bgnes.com/sviat/balkani/4376878/

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай