Анкара сложи ръка на частна банка

Туркиня гласува в холандския град Райсвайк. За парламентарните избори на 7 юни избирателите в чужбина ще могат да гласуват в дипломатическите мисии в съответните страни до днес

Анкара сложи ръка на частна банка | StandartNews.com

Трезорът е свързан с ислямски духовник и враг на президента Ердоган

Турските власти взеха под контрол частната Bank Asya, която е 10-ата по големина в страната. Тя е свързана с приемания като враг бивш съюзник на президента Реджеп Таип Ердоган - ислямския духовник Фетхулах Гюлен, който живее в САЩ.

Банковият регулаторен орган (BDDK) обяви, че управлението на банката е предадено на държавния Фонд за осигуряване на спестовните влогове. Това стана само 8 дена преди насрочените за 7 юни парламентарни избори. BDDK оправда решението си с "проблемите" в дейността на банката, тъй като "финансовата структура и начинът на избор на членовете на борда на директорите съставлява опасност за доверието и стабилността на финансовата система".

Анкара започна действия срещу последователите на Гюлен през февруари. Целият управляващ екип на банката беше уволнен с мотива за липса на прозрачност за дейността в трезора. Назначен беше нов борд на директорските.

Въпреки че бе съюзник на Ердоган, когато стана премиер през 2000 г., Гюлен бе обявен за негов враг заради скандала с корупция по високите етажи на властта, който избухна в края на 2013 г. Сега Гюлен живее в САЩ и е начело на влиятелна мрежа от училища, благотворителни фондации и организации, базирани в Турция и по други държави. Ердоган обвинява Гюлен и неговите поддръжници за създаване на "паралелна държава", за измисляне на корупционния скандал и широки връзки в медиите. Така, според премиера, имало опит за сваляне на турското правителство.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай