Анкара арестува деца и журналисти

Анкара арестува деца и журналисти | StandartNews.com

След неуспешния военен преврат на 15 юли турските власти започнаха да арестуват дори деца и журналисти. Заради метежа започна чистка и в националния авиопревозвач "Търкиш Еърлайнс".

С обвинения в държавна измяна в затвора са 62 деца, на възраст от 14 до 17 г. Те учат във Военното училище Кулели, което е най-старото по рода си в Истанбул. На децата им е да се срещат с родителите си. От семействата на учениците казват, че точно преди преврата младежите били поканени на коктейлно парти в школото, но вместо това били накарани да маршируват с оръжие, облечени във военни униформи и да пазят кампуса си. Майката на арестувано 15-годишно момче отчаяно чакала за вести пред затвора "Малтепе" в Истанбул. "Детето ни никога досега не бе държало оръжие. Бяха използвани, накарани да правят това", каза тя през сълзи пред британския в. "Дейли Телеграф". Родителите се страхуват, че децата им няма да получат справедлив процес. Те твърдят, че им дали само 2 мин за показания по време на предварителното изслушване в претъпканата съдебна зала, където родителите не били допуснати.

Прокуратурата в Истанбул пък издаде заповед за ареста на 42-ма журналисти по подозрения, че са свързани с мрежата на ислямския проповедник Фетуллах Гюлен, когото Анкара обвинява в опита за преврат, съобщи турската частна телевизия НТВ. Сред тях е 72-годишната Назлъ Ълъджак, дългогодишен журналист и бивш депутат. Тя не била намерена в дома си в Истанбул и властите се свързали с полицията в окръг Мугла, защото се смята, че може да е в курорта Бодрум. Работила е за в. "Терджуман", "Хюриет", "Йени шафак", "Сабах", "Бугюн" и "Таквим". В периода след преврата от 12 септември 1980 г. Ълъджак прекарва известно време в затвора, а през 1999 г. влиза в парламента като депутат от ислямистката Партия на добродетелта.
Разбра се също така, че 350 служители на държавния авиопревозвач "Търкиш Еърлайнс" са били уволнение в хода на протичащата чистка в страната, съобщи Ройтерс. Това станало в неделя, след като било установено, че служителите, сред които ръководство и екипажи, имат връзка с организацията на Гюлен. Според информация на финансовия сайт thelira.com уволнени са 250 души от екипажи и 100 от ръководството и администрацията на компанията. Официалният мотив бил неефективност.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай