Англия дава:17 лв. на час за берач на аспержи

Англия дава:17 лв. на час за берач на аспержи | StandartNews.com

За две лета на полето купуваме апартамент, твърди гурбетчийка от Разград

Ягодите и малините могат да останат на полето, защото берачите ни масово работят в чужбина. Това предупредиха фермери от Разградско, където стотици заминават да се трудят през лятото в Англия. На Острова освен ягоди нашенци берат и аспержи. По 7 паунда на час плащат стопаните зад Ламанша на чужденците, които работят сезонно в Обединеното кралство. Така българите си изкарват по 17-18 лв. на час. Извънредният труд се таксува по 13 паунда. За 4-5 месеца работа на полето в Англия съвестен берач може да си осигури средства за живот до следващия селскостопански сезон. "В България брането на ягоди се плаща по 15-18 лева на ден, затова всеки бяга в чужбина", обясни Кремена Борисова, която четвърта година бере плодове в островната държава. Тази година с нея ще работят и двете й дъщери студентки. "Трите можем за две лета да заделим пари за малък апартамент в Разград", пресмята майката. Кремена не се оплаква от сезонния характер на работата си. Казва, че когато се върне наесен у нас, се хваща да работи като продавачка и така не посяга на заделеното в чужбина. "Ще бера ягоди в Англия, докато мога, така изкарвам пари за образованието на децата си и мога да инвестирам и в жилища за тях", твърди предприемчивата берачка.

Общо над 600 българи са заминали от началото на годината да работят в страни от ЕС с помощта на Агенцията по заетостта и бюрата по труда. От тях 262 берат ягоди в Испания, а около 300 - малини в Португалия.

Освен в ЕС много нашенци се трудят и в Сърбия. Там например препитание намират част от безработните в Брегово, чийто брой е 700 души, каза пред "Стандарт" кметът на общината Милчо Лалов. В момента сърбите наемат хора за пръскане на лозята им, копаене на царевица и слънчоглед. Премина сезонът на цепенето на дърва, а през пролетта - и на разсаждането на градините. До късна есен възрастните собственици на ниви и градини имат нужда от добра работна ръка. Заплащането е ден за ден, а надницата е 20 евро на човек. В селата на съседната община Неготин има и друга работа за нашенци, допълни кметът. Има много луксозни имоти, чийто собственици работят на Запад. Те наемат българи, които да ги пазят и поддържат. Те косят дворовете, поливат насажденията, следят за целостта на оградите и самите постройки. Заплащането е 300-400 евро на месец. Но не всеки може да се сдобие с такава работа. Собствениците на луксозните къщи държат вложенията им да са в сигурни ръце и затова имат високи изисквания. Наетите трябва да са честни, грамотни, млади, здрави и да поддържат имотите като свои. Няколко жени от Брегово работят в заведенията на съседния град Неготин. Никой от работещите там не си наема квартира. Сутрин преминава границата с автомобил или велосипед и вечер се връща. Разстоянието от Брегово до Неготин е 7 км, а до селата преди Неготин - 2-3 км.

Агенцията по заетостта е посредник на EURES -най-голямата мрежа за търсене на работа на територията на ЕС. Освен в селското стопанство нашенци най-често заминават за по няколко месеца да работят в туристически обекти в ЕС. Най-атрактивни са германските и австрийските зимни курорти, където заплатите надхвърлят 2000 евро за по-квалифицираните позиции. Тази зима за ски курортите в Австрия бяха одобрени 250 българи. Обикновено това са кадри, които работят през лятото на черноморските ни курорти, обясниха от Агенцията по заетостта. През м. г. с посредничеството на АЗ чрез EURES мрежата общо 1100 български граждани са намерили работа в ЕС - предимно сезонна в Испания и Португалия. Чрез EURES българи са се устроили още като готвачи във Великобритания, като аниматори и шофьори в Испания или като технически специалисти в редица производствени предприятия в Чехия, Германия, Словения и Словакия, както и в България.

Гърция осигурява квартира и вечеря

Все повече хора от Пиринския край зарязват нивите си и поемат към южната ни съседка. След месец и половина се очаква нова вълна земеделци да залее тютюневите насаждения, тъй като ще започне брането на тютюна. А там си струва да превиваш гръб на нивата, тъй като надницата ти може да достигне и 35-40 евро, твърди Ася от симитлийското село Долно Осеново. В момента тя е в родното си село, но пак ще пътува за прибирането на реколтата. За пета поредна година изкарва прехраната си в Гърция със сезонна работа, труди се в село, което е между Серес и Солун. Нейни съселяни заминали още през март, други пък в началото на май за разсаждането на тютюна, което се прави с помощта на машина, а не само на ръка. Надницата в повечето стопанства е твърда - 25 евро. Квартирата е за сметка на гръцкия работодател.

"Пълно е с българи гръцкото поле. Вече съм спазарена и за следващата година. За 1 месец получих точно 750 евро, както ни бе договорката", обяснява работливата българка. При брането на тютюна може да се изкарат повече пари. Плаща се на низи и може да стигнеш и до 50 евро надница. Работи се само нощно време - от 20,00 часа вечерта до 07,00 часа сутринта, гърците дават вечеря на нашите гурбетчии. "Плащат им и тока, но останалите разходи са за сметка на работниците. Заради ниските изкупни цени на "зеленото злато" много жени зарязаха нивите и заминаха при мъжете си, които са строители в Германия, Белгия, Франция. Тази година отливът от тютюна при нас е 20% в сравнения с миналата. Поне 50 души от селото ни са в Гърция на гурбет", твърди Бисер Сегменов, кмет на Долно Осеново.

Рекорден брой тютюнджии от Неврокопския край също поеха на юг. Това разкриха управници на населени места в общините Гоце Делчев, Хаджидимово, Сатовча и Гърмен. 30% от хората, които цял живот разчитаха на този поминък, тази пролет изоставиха лехите тук и тръгнаха към южната ни съседка, твърди кметът на сатовчанското село Вълкосел Сюлейман Арунов. Стопаните масово се отказват да гледат тук тютюн заради ниските изкупни цени и липсата на сигурност в бранша. "При нас остават пенсионери и деца. Трудоспособното население заминава зад граница. В Гърция нашите тютюнджии изкарват по 20-30 евро надница. Има дни, в които вземат и по 40 евро. А у нас им вземат реколтата за 4-5 лева за килограм", казва Арунов. По тютюневите лехи в района около Серес все повече българи от Неврокопско си изкарват прехраната.

166 младежи учат професия в Германия

Агенцията по заетостта е партньор и на Федералната агенция по заетостта на Германия в реализацията на програмата на немското правителство за професионално дуално обучение "The job of my life" ("Работата на моя живот"). Тя стартира преди две години и вече даде възможност на 166 български младежи безплатно да започнат да изучават професия в една от най-развитите икономики на света. Те също така ще практикуват професията в немски предприятия в продължение на 2 до 3 г. със сключен трудов договор и заплащане. За тази година над 150 младежи са одобрени и в момента изучават в България немски език в интензивни курсове, финансирани от програмата. Обучението ще започне през август или септември в предприятия в Германия.

Наеха 1000 за ден да берат череши

Тийнейджъри напират за пикола и аниматори по морето

1500 еднодневни трудови договора са сключени в Добрич само в първите два дни на юни. Това съобщи шефът Инспекцията по труда там Маргарита Антонова. 1000 бройки са били договорите за бране на череши. От началото на годината до момента трудовите инспектори в Добрич са регистрирали общо 2256 еднодневни трудови договора. Освен за бране на череши голямо търсене на работна ръка за ден има при окопаването на лавандула - 375 договора, 335 са регистрираните за засаждане на пипер, има и 200 регистрирани еднодневни договора за окопаване на лозя. В Пиринско към момента са купени не повече от 330 еднодневни договора. За сравнение - в Стара Загора са към 5000. Миналата година в разгара на прибирането на реколтата бройката им в Пиринско не надхвърлила 2800. Най-много са оранжерийните производства в районите на Сандански и Петрич.

Учениците между 16 и 18 години се хващат на работа основно като пикола в ресторантите по морето или аниматори. Вече започна издаването на разрешителни за работа, като до момента общо трудовите инспектори са издали 30 документа на тийнейджъри, заявили желание да работят по морето, каза за "Стандарт" Маргарита Антонова, директор на Инспекцията по труда в Добрич. Тя сподели, че през цялото лято се правят проверки за спазване на закона по отношение работното време на непълнолетните труженици и това е сред приоритетите в дейността на инспекцията в Добричка област.

Тръгнаха хайки за
работници без договори

Масови проверки за наети без трудови договори стартира дирекция "Инспекция по труда" в Благоеград в земеделски стопанства. Вече е спипан и първият нарушител - собственик на оранжерия, който дал работа на трима, но "забравил" да сключи договори с тях. "След проверката на наши инспектори земеделският производител тръгнал да купува еднодневни договори, но било късно. Съставени са му 3 акта, всеки от тях е за по 1500 лева - за всеки един от работниците без договори. Дано това подейства превантивно на останалите, защото ще сме безкомпромисни с нарушителите", каза шефът на дирекцията Петър Попадийн. Собствениците на фирми от сектора продължават да заобикалят трудовото законодателство. Регистрираните официално земеделски производители в региона са над 2500. Земеделските производители са информирани за възможността да назначават работници с еднодневни трудови договори и практиката да се работи на полето без трудов договор, не е заради неинформираност от страна на работодателите, допълни шефът на трудовата инспекция.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай