Англия чака вот на изненадите

Англия чака вот на изненадите | StandartNews.com

Членството на страната в ЕС бе основна тема в кампанията

Консерваторите имат само един процент преднина пред лейбъристите

Британците ще гласуват след два дни на най-непредвидимите в историята на Великобритания парламентарни избори. През последния половин век жителите на Албиона не са били изправяни пред толкова оспорван вот. Но интригата не е само в невъзможността да се посочи предварително категоричен победител в битката за власт. Става дума до голяма степен за бъдещето на ЕС. В навечерието на съдбоносния за страната вот на 7 май, в който се очаква много висока активност на избирателите, социологическите анкети сочат, че консерваторите водят пред лейбъристите със само 1 процент - 34 срещу 33%.

Много преди началото на предизборната кампания лидерът на торите и премиер на Великобритания Дейвид Камерън обяви, че ако спечели втори мандат ще организира през 2017 г.

референдум за членството в ЕС

на Великобритания. Лидерът на Партията на независимостта и известен с яростната си антиимигрантска реторика Найджъл Фараж се възползва от идеята на Камерън, но настоя референдумът да се ускори и да се проведе през 2016 г. Фараж залага на растящото недоволство в обществото от наплива на имигранти от други държави от ЕС. Очаква се неговата евроскептична и популистка партия да спечели около 13%, отклонявайки известно количество гласове от торите и по-малко от лейбъристките избиратели. Лидерът на либералдемократите, сегашният коалиционен партньор в правителството на Дейвид Камерън, Ник Клег намекна, че би се съгласил да бъде проведен референдум за членството на Великобритания в ЕС при евентуално съставяне на нова десноцентристка коалиция след изборите.

Изследвания сочат, че ако Великобритания напусне ЕС, щети ще понесат всички страни членки, но загубите за Албиона ще бъдат най-големи. Загубите няма да може да бъдат компенсирани със средствата, които днес тя плаща като член на ЕС. Негативните последствия за британската икономика ще се чувстват поне 12 години, след евентуалното излизане на Великобритания от ЕС, прогнозират експерти.

Лейбъристите настояват Великобритания да остане в Евросъюза, но призовават за реформи в начините, по които функционира ЕС. Те искат засилване ролята на националните парламенти при съставянето на задължителните за държавите от ЕС закони. Лидерът на лейбъристите Ед Милибанд неведнъж в предизборните си речи критикува Камерън, че е допуснал спад в международното влияние на Великобритания. За аргумент той посочва отсъствието на британския премиер от разговорите в Минск за регулиране на кризата в Украйна. В социалната област Милибанд

акцентира на задълбочаващото се неравенство

в британското общество и необходимостта да се решава този проблем. През годините на кризата и рецесията най-богатите 10 процента от населението са увеличили богатството си с една четвърт в годините на кризата, а най-бедните 10 процента са загубили една пета от доходите си поради строгите бюджетни икономии. Милибанд е привърженик на по-строгото регулиране на финансовите пазари, по-високите данъци за богатите и строеж на повече социални жилища. Той обещава да поевтини висшето образование, което вече достига 9000 лири годишно на студент.

Последните прогнози на социолозите сочат, че консерваторите ще спечелят 283 депутатски места, лейбъристите 261, а шотландските националисти и Зелените до 60 места. А за абсолютно мнозинство и съставяне на самостоятелно правителство са необходими 326 места в Камарата на общините, която наброява общо 650 депутати.
Съветници на Камерън смятат, че по-малко от 100 000 избиратели в няколко маргинални избирателни райони, повечето от които сега са държани от либерал-демократите, са ключът за победа на партията на Торите.

Седмица преди вота на избирателите редица британски медии открито изразиха подкрепата си за една или друга партия. В."Файнъншъл таймс" "гласува" за още една коалиция, водена от Камерън. Така направиха и списанията "Спектейтър" и "Икономист". В."Гардиън" застана зад Лейбъристката партия с мотива, че страната "се нуждае от нова посока" и лидерът Ед Милибанд е "издръжлив". През 2010 г. вестникът подкрепяше Либералните демократи. В. "Мирър" също се изказва в защита на лейбъристите. В."Сън" даде рамо на консерваторите на Дейвид Камерън, а в. "Скотиш Сън" застана зад Шотландската национална партия.

Все едно коя от двете големи партии ще спечели изборната битка в четвъртък, тя ще трябва да формира или правителство на малцинството, което означава че ще е с "вързани ръце" в камарата на представителите, или да състави коалиция, което при разногласията между партиите по злободневните въпроси, също вещае нелеко управление. Ключово значение може да има
Шотландската национална партия. Очаква се тя да вземе почти всички 59 депутатски места от Шотландия в националния парламент. Това ще ? даде влияние при формирането на следващото правителство и 38-те милиона англичани може да се окажат зависими от решението на 4-те милиона шотландци.

Гадаят резултата с надбягване на прасенца

Докато политолозите се надпреварват да прогнозират изхода от вота, във ферма в графство Девън се забавляват с надбягвания с прасенца. Според организаторите на шоуто, прасенцата имат гадателска способност да показват кой от политиците ще победи на изборите. На импровизиран хиподрум бяха пуснати да тичат симпатични прасенца от една от най-малките породи. Всеки ден до вота на 7 май животинките се състезават като по реда на класирането им техният собственик прогнозира изхода от вота. Всяко прасенце представлява политическа сила и нейният лидер, но имената са леко променени, за да няма обидени. Трасето е с дължина около 140 м. По него има и четири препятствия за преодоляване, на финала - вратичка с табела "Даунинг стрийт" 10. На първия тур прасенцето Дейвид Хамерън тръгна неубедително, но бързо навакса и изпревари всички други. Найджъл Фураж пък демонстрира ловкост на препятствията и дишаше постоянно във врата на лидерите. Дейвид Хамерън загуби преднината си няколко метра преди финала, а победител стана прасенцето Ед Свилибанд. Втори завърши Порк Клег. Ако може да се разчита на тази прогноза, то изглежда, че на изборите във Великобритания няма да има категоричен победител.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай