Андрей Ковачев на среща с президента на Колумбия

Андрей Ковачев на среща с президента на Колумбия | StandartNews.com

Андрей Ковачев след среща с Президента на Колумбия: Мирният процес е историческа възможност не само за Колумбия, но и за глобалната война с наркотрафика

Делегация на комисията по външни работи на Европейския парламент проведе двудневно посещение в колумбийската столица Богота на 21 и 22 юли 2016. Основната цел на посещението бе да бъде подкрепен мирния процес в Колумбия. Преговорите между колумбийското правителство и Революционните въоръжени сили на Колумбия (ФАРК) навлязоха в заключителна фаза, след като на 23 юни двете страни постигнаха споразумение за окончателно двустранно прекратяване на огъня, полагайки основата за прекратяване на 50-годишния въоръжен конфликт в страната.

„Във времена на все по-голяма глобална и регионална нестабилност постигането на мир в Колумбия ще отключи големия икономически потенциал на страната и ще я превърне в опора на стабилността в Латинска Америка", коментира Ковачев.
Според българския евродепутат успешното приключване на мирните преговори ще направи възможно премахването на кока насажденията в контролираните от ФАРК райони на страната, като същевременно се помогне на фермерите да започнат отглеждането на алтернативни ненаркотични култури.

В рамките на посещението 7-членната делегация на Европейския парламент, предвождана от председателя на комисията по външни работи Елмар Брок, се срещна с колумбийския президент Хуан Мануел Сантос и други представители на изпълнителната власт, председателите на Сената и Долната камара, както и представители на гражданското общество. Членовете на Европейския парламент подчертаха силната си подкрепа за мирния процес в Колумбия и готовността на Европейския съюз да подпомогне прилагането на споразумението, включително чрез създаването на доверителен фонд за подпомагане на етапа след края на конфликта.

Очаква се окончателното мирно споразумение да бъде подписано в края на август и след това да бъде подложено на национален плебисцит, който ще даде възможност на гражданите на Колумбия да решат дали приемат неговите условия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай