Американци: Русия свали шейната на Дядо Коледа

Московчани се разхождат на Червения площад по време на обилните снеговалежи по Коледа

Американци: Русия свали шейната на Дядо Коледа  | StandartNews.com

Това е нов елемент на информационната война срещу нас, възмущава се Москва

Руската армия свалила шейната на Дядо Коледа над Северния ледовит океан. Добрият старец и почти всичките му елени загинали. Тази сензационна новина бе разпространена от американското издание Daily Currant. Шегата си е шега, но според експерти тя отново намирисва на информационна война и в нея се прави аналогия с истинската трагедия на малайзийския боинг в Украйна, пише "Взгляд".

"Шейната започвала годишната си коледна обиколка около света, когато била нацелена от ракета земя-въздух, изстреляна от руския остров Нова земя, на около 200 километра от Северния полюс. Дядо Коледа и почти всичките му елени загинали мигновено. Скоро след инцидента норвежки рибар открил отломките във водите на океана. Снимки на разкъсани крайници, плюшени играчки и опаковани подаръци, разпръснати в ледените води, бяха показани от Си Ен Ен и други международни новинарски тв канали", пише Daily Currant.

"Това е нов елемент на информационната война срещу Русия. Още един опит да се продължи недобросъвестната кампания, която има за цел да зафиксира в умовете на западните граждани, че именно Русия е виновна за сваления над Украйна малайзийски самолет. За някои хора, които не са обременени с технически знания, както и за децата, които вярват в Дядо Коледа, тази шега може да окаже влияние върху празниците. Провежда се демонизиране на Русия в информационното пространство", заяви военният експерт Игор Коротченко, главен редактор на сп. "Национальная оборона".

Ислямистите приближават руската граница

Естремистите от "Ислямска държава" вече са забелязани в Афганистан, в непосредствена близост до Централна Азия и границите на Русия. Това заяви руският министър на външните работи Сергей Лавров за в. "Коммерсант".

Дипломат номер 1 на страната изрази безпокойство от този факт и подчерта, че трябва да бъдат взети незабавни мерки да не се допуска ислямистите да завладеят нови територии. "В крайна сметка незабавно трябва да бъде ликвидирано господството им на териториите на Ирак и Сирия", посочи министърът на външните работи.

Отмениха преговорите за мира в Украйна

Ключовият кръг от мирните преговори между Киев и проруските бунтовници, който трябваше да се проведе в Минск днес, бе отменен. Това съобщи Би Би Си, като се позовава на беларуски официални източници. Министерството на външните работи на Беларус не посочи причина. Разговорите започнаха в сряда в опит да се сложи край на конфликта в Източна Украйна.

Очакваше се да бъде договорено изтеглянето на тежкото въоръжение от фронтовата линия, размяна на пленници и край на икономическата блокада от страна на Киев в обхванатите от бунтовниците райони.

Киев спря тока на Крим

Украйна напълно прекрати подаването на електричество за анексирания от Русия п-ов Крим. Без ток са всички селища и захранването на стратегическите обекти става само от локални генератори и работещите на пълна мощност 2 местни ТЕЦ. Новината бе официално потвърдена от енергийните власти в Крим, които нямат официално обяснение защо в 13,50 ч местно време по всички електропроводи от Украйна е спряло подаването на елекричество. Това е второто в рамките на няколко дни изключване на Крим от украинската мрежа, а полуостровът няма връзка с руската. Предишното бе обяснено с повишено потребление от кримските абонати.

От днес пък Киев спира и влаковете от Украйна до Крим и обратно, а от неделя няма да се пропускат и тези към и от Москва и Минск.

Москва минава на "ръчно" управление на икономиката

Руският президент Владимир Путин нареди на правителството да премине към "ръчно" управление на икономиката във формата, който се използваше в най-тежките месеци от глобалната финансова и икономическа криза през 2009 г.
Това стана в момент, когато за пръв път от 5 г. златно-валутните резерви на страната паднаха под 400 млрд. долара, за износа на пшеница се въвежда допълнителен акциз, икономисти говорят за предстояща рецесия от 4-5% от БВП, а Беларус поиска от 1 януари да й се плаща за млечните продукти в долари.

На среща с правителството в четвъртък Путин каза: "В кризата от 2008-2009 г. работихме по сектори и моля да се върнете към такъв режим на работа. Налага се да се върнем към ръчно управление, колкото и това да не се харесва на някои. Ще трябва да се следи за случващото се в градовете, свързани основно с едно производство (т.нар. моноградове - бел.ред.), както и в предприятията. За всичко това трябва да бъдат изработени планове и да има конкретни отговорници". След това президентът каза на министрите, че тази година по обясними причини няма да имат дълга коледно-новогодишна отпуска.

Университет прави нов "Ноев ковчег"

В Московския университет "М. В. Ломоносов" ще бъде създаден "Ноев ковчег" за съхранение на биологични материали от всички живи същества на Земята. Стойността на проекта е 1 милиард рубли. "Наричам този проект "Ноев ковчег" . Той предполага създаването на хранилище с данните на всичко живо на Земята. Ще има възможност за криосъхранение на клетъчни материали, които след това ще могат да се репродуцират", заяви ректорът на университета Виктор Садовничий.

Пращат нова помощ за Донбас

11-и поред конвой с хуманитарна помощ изпраща Русия в Донбас в началото на януари догодина, съобщи шефът на Министерството на извънредните ситуации на страната Владимир Пучков. "Русия ще оказва помощ на Донбас толкова, колкото е необходимо. Това е едва първата декада", добави министърът, цитиран от РИА. Досега Русия е доставила в Донбас 13,4 хиляди тона хуманитарни помощи, от които хранителни провизии, одеяла, генератори и други вещи от първа необходимост за нормалното възстановяване на живота.

Кондоми срещу опозицията

Прокремълски активисти раздават по улиците на Москва презервативи с изображението на опозиционни лидери, които според тях са виновни за краха на рублата. На опаковките на кондомите са изобразени лицата на Алексей Навални, магната Михаил Ходорковски и др. Според активист водачите на опозицията в Русия всяват паника за падането на курса на рублата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай