АБВ подписа сътрудничество с "Единна Русия"

АБВ подписа сътрудничество с "Единна Русия" | StandartNews.com

В рамките на посещението на председателя на ПП АБВ и президент на Република България (2002-2012) Георги Първанов и водената от него делегация по повод ХV конгрес на партия "Единна Русия" бе подписана съвместна декларация за взаимодействие между двете партии. Това съобщиха от пресцентъра на АБВ. „Единна Русия" е най-голямата центристка политическа партия в Русия с лидер президента на Руската Федерация Владимир Путин. 

В Декларацията се посочва, че основа за нейното подписване е стремежът за създаване на благоприятна политическа и обществена среда за подкрепа на усилията за укрепване на мира в Европа и света, както и интересите на народите на България и Русия.

Страните по Декларацията се ангажират да полагат всички усилия за насърчаване на процеса на разведряване и укрепване на диалога и доверието, на общоевропейската и регионалната сигурност в Югоизточна Европа, при пълно зачитане на генералната външнополитическа ориентация на България като държава-членка на ЕС и НАТО.

Съгласно Декларацията страните ще работят активно и ще оказват съдействие за по-нататъшно развитие на сътрудничеството между Република България и Руската федерация на взаимно изгодна основа, особено в икономическата сфера, в областта на енергийната политика и подобряване на предприемаческия климат между двете страни. Особено внимание ще бъде поставено върху съхраняването и развитието на духовните ценности и опазването на паметниците на духовното и културно-историческо наследство.

Развитието на междупартийните връзки и конкретните форми на сътрудничество ще се уточняват в съвместни двугодишни планове.

От българска страна съвместната Декларация е подписана от Румен Петков, зам.-председател на ПП АБВ, а от руска – от С.В.Железняк, зам.секретар на Генералния съвет на Всеруска политическа партия "Единна Русия".

Ето и пълния текст на декларацията, предоставена от пресцентъра на АБВ: 

ДЕКЛАРАЦИЯ
на Политическа партия „АЛТЕРНАТИВА ЗА БЪЛГАРСКО ВЪЗРАЖДАНЕ"
и Всеруска политическа партия „ЕДИННА РУСИЯ"


Политическа партия „АЛТЕРНАТИВА ЗА БЪЛГАРСКО ВЪЗРАЖДАНЕ" и Всеруска политическа партия „ЕДИННА РУСИЯ", наричани по-долу „Страните":
като изхождат от разбирането за международна сигурност като единно пространство на диалог и сътрудничество за укрепване на стабилността и на споделена отговорност и общи виждания за съхраняване и развитие на съвременната цивилизация;
като подчертават необходимостта от изключване на войната и насилието от арсенала на международната общност и активизиране на усилията за укрепване на мира и сигурността в Европа и света;
като уважават интересите на народите на България и Русия;
като потвърждават двустранния интерес от укрепване на сигурността и стабилността в Югоизточна Европа и Черноморския регион;
като отчитат особената важност на активните и взаимно изгодни отношения между страните от региона, с акцент върху търговско-икономическата сфера и енергийната сигурност;
като се стремят към създаване на благоприятна политическа и обществена среда в изпълнение на горните цели и предотвратяване на разделението между народите, враждебната пропаганда и настроения против една или друга държава или народ;
като следват традициите на партньорство и сътрудничество между Република България и Руската Федерация, а така също като се ръководят от стремежа към укрепване на добросъседските отношения и дружбата между двете държави и техните народи, към разширяване и задълбочаване на всестранното сътрудничество между Република България и Руската Федерация;
като отчитат значението на човешкия фактор в международните отношения, както и тесните връзки на българското и руското гражданско общество, които са надеждна основа за укрепването на двустранните българо-руски отношения; като съзнават също ролята и значението на нашите страни и народи в историческото, културно, социално, правно и икономическо пространство на Европа;
като изхождат от това, че междупартийните отношения са важен фактор в българо-руските отношения и като чувстват необходимостта от участие в тяхното всестранно развитие въз основа на принципите на независимостта, самостоятелността, взаимното уважение, ненамесата в работите на другата Страна, равноправието и партньорството;
като изхождат също от това, че междупартийните отношения са важна част от отношенията между представителите на гражданското общество на страните, в които тези партии са представени;
като се ръководят от общите духовни, исторически и културни ценности, както и от традициите на дружба между народите на Република България и Руската Федерация;
като се придържат към политически курс, насочен към перспективата за по-нататъшно всестранно развитие на равноправното партньорство между Република България и Руската Федерация;


подписаха съвместна Декларация:

1. Страните подкрепят и възнамеряват да полагат всички усилия за сваляне на международното напрежение, насърчаване на процеса на разведряване, укрепване на диалога и доверието, на общоевропейската и регионалната сигурност в Югоизточна Европа.

2. Българската Страна възприема Русия за един от решаващите фактори в международната система за сигурност и важен участник в борбата на международната общност с новите заплахи и предизвикателства, против настъплението на радикалния ислям и международния тероризъм, в регулирането на кризи и конфликти в света, за неразпространение на оръжия за масово поразяване, в гарантирането на енергийната сигурност и др.

3. Руската страна се отнася с разбиране към генералната външнополитическа ориентация на България като държава-членка на ЕС и НАТО, при която българската Страна ще съдейства за развитие на стратегическо партньорство с Руската Федерация.

4. Страните потвърждават намерението си да работят за намиране на общи подходи за укрепване на сигурността и стабилността в Югоизточна Европа и Черноморския регион по пътя на диалога и преговорите.

5. Страните потвърждават намерението си да прилагат съвместни усилия за укрепване на политическия диалог и отношенията на партньорство и равноправно сътрудничество между България и Русия във всички области на общ интерес и издигането им на качествено ново равнище.

6. Страните подкрепят и са готови да оказват съдействие за по-нататъшното развитие на сътрудничеството между Република България и Руската Федерация в икономическата сфера, в това число чрез развитие на съответни информационно-обществени проекти, насочени към подобряване на предприемаческия климат между двете страни.

7. Страните подчертават приоритета на енергийната политика, целяща осигуряването на стабилни доставки на прогресивни и екологично чисти, икономични енергоресурси и, в частност, на нейното регионално измерение като част от общоевропейското енергийно пространство.

8. Страните подкрепят позицията на българската Страна, насочена към излизане на Република България от режима на санкции против Русия и сваляне на ограничителните мерки от страна на Руската Федерация, които противоречат на българо-руските добросъседски отношения и националните интереси на двете страни.

9. Страните възнамеряват да провеждат политика, насочена към подпомагане, съответно, на българската и на руската национална диаспора на територията на двете страни, да съдействат за внасянето на предложения по това направление в дневния ред на междудържавните отношения.

10. Страните възнамеряват да оказват съдействие за съхраняване и развитие на духовните, общочовешките и семейните ценности, опазване на християнските светини – паметници на духовното и културно-историческо наследство на световната цивилизация, укрепване на ролята на традиционните църковни институции.

11. Страните ще развиват междупартийни връзки на всички равнища, чрез провеждането на редовни консултации, размяна на делегации, съвместни прояви, в това число между своите регионални, младежки и женски организации, парламентарни групи, граждански структури и др.

Конкретните форми на сътрудничество ще се уточняват в работни планове, сключвани за срок от две години.
Меморандумът е съставен в 2 (два) екземпляра, на български и руски език

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай