Девет германски момци загинаха като живи бомби на ИДИЛ

 Девет германски момци загинаха като живи бомби на ИДИЛ | StandartNews.com

Огорчени родители ходят в Сирия да прибират радикализираните си отрочета

Непосредствено след клането в Париж белгийската полиция разби "спяща клетка", подготвяща мащабна терористична атака. По време на операцията в град Вервие спецчастите убиха посрещналите ги с автоматична стрелба двама джихадисти. При обиските бе открит оръжеен арсенал, взривни вещества и фалшиви полицейски униформи. Според полицията екстремистите са планирали бомбени атентати и обезглавяване на полицаи, а също и отвличане на рейс с еврейски ученици. Най-издирваният терорист в Белгия днес е главатарят на 7-членната група Абделхамид Абауд, който понастоящем се намира в Гърция, Турция или Сирия.

Неговият 13-годишен брат Юнес Абауд нашумя като най-младия европейски джихадист в Сирия и Ирак. Той цъфна в рекламните брошури на Ислямска държава (ИДИЛ), позирайки с автомат "Калашников".
Самият Абделхамид се снима преди година

как влачи обезобразени трупове

на убити сирийски войници, вързани за джипа му.
Неговият баща Омар, който живее в Белгия, заяви пред местните медии, че синът му е опозорил семейството и е разрушил живота им. "Защо в името на Бога той иска да убива невинни белгийци? Нашата фамилия дължи всичко на тази страна", допълва той.

Омар разказва, че си живеели прекрасно, Абделхамид не е бил проблемно дете и станал добър бизнесмен. После неочаквано заминал да освобождава Сирия от Башар Асад. "Никога няма да простя на Абделхамид, че взе по-малкия ми син Юнес на джихад", кърши ръце бащата.
Клетката на Абауд е част от далеч по-разгърната

екстремистка мрежа "Шариат за Белгия"

("Sharia4Belgium"). Миналата есен започна мащабен съдебен процес срещу 46 членове на терористичната организация начело с лидера им Фуад Белкасем. 38 от тях ги съдят задочно, тъй като в момента воюват в редовете на ИДИЛ в Сирия и Ирак. В последните десет години Белкасем е набирал на воля в брюкселските предградия муджахидини за Халифата на Абу Бакр Ал Багдади. Според социални работници аудиторията му се е състояла предимно от 13-16-годишни хлапета.
Един от "ветераните" е 18-годишният Йеон Бонтик. Той се обърнал в исляма на 15, когато се залюбил с мароканско момиче. Присъединил се към радикална група в Антверпен, а през 2013 г. измолил от баща си разрешение да учи ислямски науки в Кайро. След като спрял да се обажда вкъщи, таткото - Димитри Бонтик, започнал да търси следи в интернет и скоро попаднал на снимки от военен лагер на муджахидини в Сирия, където синът му живеел със свои другари от Антверпен.
Димитри, който е бивш войник, се вдигнал да прибере отрочето си от разкъсваната от гражданска война страна. При влизането си в Сирия е заловен и изтезаван от бойци на Фронта "Ал Нусра", дъщерна организация на "Ал Кайда". Накрая джихадистите го освободили и завели при Йеон. След успешното завръщане 18-годишният младеж е изправен пред белгийски съд за участие в джихада. Той твърди, че в лагера на ИДИЛ се е занимавал с доставки на лекарства и извозване на ранените.

След като спасява сина си от ада в Сирия, Димитри Бонтик се прочува и родители с избягали деца започват да го търсят. Миналата година заедно с трима бащи той се връща в Близкия изток и успява да избави и техните деца, пише "Ню Йорк Пост". Сега отново поема на мисия с покрусено семейство, чийто син изгаря от желание да стане "мъченик" и да отиде в рая, където го очакват 72 девици. "Рискувам живота си, за да направя света малко по-добър", казва той. Димитри обвинява държавните власти, че отлично знаят за проблема със стотиците тийнейджъри, които отиват на джихад-туризъм, но не прави нищо, за да ги спре. Около 400 белгийски граждани в момента се бият на страната на халифата в Сирия и Ирак. Страната е най-големият донор на европейски муджахидини спрямо броя на населението си - 27 на един млн. души. Проблемът обаче е също толкова остър в Дания, Холандия, Швеция, Норвегия и Австрия. Не е по-розова картинката в Германия, Франция и Великобритания, които отчитат по около хиляда свои джихадисти в Близкия изток. Общият брой граждани на ЕС, воюващи там, е 4-5 хиляди, една четвърт от които са тийнейджъри.
Миналия октомври германски момък, известен с псевдонима Абу Сарах ал Алмани,

се самовзриви в казарма на кюрдската милиция

(пешмерга) в провинция Диала, Ирак. Той стана деветото камикадзе на ИДИЛ с немски корен. Специалистите отбелязват, че западните младежи доста по-лесно се съгласяват на самоубийствени мисии или публично да обезглавяват пленници. Джихадистите от ЕС не се притесняват, че за отмъщение могат да бъдат преследвани техните семейства и родове, както се случва в арабския свят.

Манфред Карг не знае как и къде големият му син се е забъркал с джихадисти. Миналата година той научил, че 18-годишният Алфонс, израснал в Хамбург, е убит на бойното поле в Сирия. За смъртта му семейството било известено от двама непознати мъже с чуждестранен акцент, които позвънили на входната врата. Когато майката отворила, те казали: "Поздравления, вашият син сега е в рая". Странниците показали снимка на надупчения с куршуми Алфонс Карг и неговото прощално писмо, които обаче не й позволили да задържи. Преди време бащата разбрал, че тийнейджърът се е обърнал в исляма и станал много затворен, но не обърнал необходимото внимание. После внезапно Алфонс им казал, че отива при приятели в Турция и повече не се върнал. Асоциациите на опустошени родители разкриват, че често децата им бягат от училище, за да заминат на джихад, без никой да разбере. Те се рекрутират предимно чрез социалните мрежи и призиви да защитят свещените мюсюлмански земи, окупирани от отстъпниците шиити в Сирия. Лукавите шейхове ги съветват да не живеят повече в неверническите европейски общества и да се присъединят към халифата, живеещ по законите на шариата.
Веднъж пристигнали в Сирия, младежите започват да зарибяват приятелите си във Фейсбук и Туитър да се присъединят към обетованата шариатска земя. Внимание заслужават и специалните усилия на ИДИЛ да вербува деца за джихада. През есента медийното им крило пусна видео от военна тренировка на деца от Казахстан на възраст 10-11 години. Наскоро едно от децата екзекутира с пистолет двама мъже, за които ислямистите твърдят, че са били руски шпиони. Миналия юни ИДИЛ отвлече 140 кюрдски ученици и ги настани в лагер, където да бъдат обучени за смъртници.

Девойки бягат за сватба с муджахидин

Освен джихад туризма на момчетата набира сила и т.нар. сватбен джихад, по който са се запалили момичетата. Миналия август френската полиция спешно арестува две девойки - на 15 и на 17, тъкмо преди да отлетят за Турция. Разследването започнало, след като органите на реда разбрали, че тяхната 14-годишна приятелка от Париж е успяла да се присъедини към ИДИЛ. Френското контраразузнаване смята, че поне 150 млади жени са в Сирия. Ислямът по принцип забранява жена да пътува без придружител от мъжки пол, който да е родственик или съпруг. Радикалните шейхове обаче постановяват, че е приемливо дамите да пътуват сами, когато отиват на джихад. Според техните поучения дамите също са длъжни да помогнат на "свещената война срещу неверниците", като се омъжат за муджахидин, дарят го с наследник и го подкрепят морално и материално. Според Британския институт за изследване на радикализацията освен "сватбения джихад" съществува и опасност терористи от нежния пол да извършат атентати на територията на ЕС.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай