9200 евро глоба за носене на бурка в швейцарски кантон

9200 евро глоба за носене на бурка в швейцарски кантон | StandartNews.com

Носене на бурка на публично място беше забранено в швейцарския регион Тичино. Глобата при нарушение стига 9200 евро. Местният парламент гласува мярката, която не позволява пълно закриване на лицето, както повеляват законите в доста мюсюлмански държави.

Италианско говорещият кантон забрани бурките в магазини, ресторанти, публични сгради както и зад волана на колите. Няма да бъдат правени изключения за туристи, но са разрешени маските и каските. Почти две трети от населението на кантона гласува за забраната на бурките преди 2 години на специален референдум. Той е част от пряката демокрация в страната, която позволява референдум за всеки въпрос, стига да се съберат определен брой подписи.

Според организаторите на референдума той е пряко послание към ислямистите, които вече са емигрирали в кантона, а и в останалите части на Швейцария. "Тези, които искат да се интегрират, са добре дошли", добавиха инициаторите на подписката, "Но тези, които не зачитат нашите ценности и искат да си изградят паралелно общество, базирано на религиозни закони, не са добре дошли при нас".

"Амнести интернешънъл" веднага скочиха, че това е "черен ден" за демокрацията в кантона. Тичино всъщност повтаря закона от 2010 година във Франция, който забрани фереджетата и подобните на тях. Подобни закони съществуват в Белгия и в Холандия. Срещу тях скочиха европейските власти, но местните съдилища не се трогнаха.

През 2009 година швейцарските гласоподаватели забраниха строежа на нови минарета. Забраната на бурки в цяла Швейцария обаче беше отхвърлено от парламента през 2012 г. Пет кантона също отхвърлиха подобна забрана. В страната има около 40 000 жители, които изповядат Исляма. Те представляват 5 процента от населението.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай