81 бежанци оцеляха в камион хладилник

81 бежанци оцеляха в камион хладилник | StandartNews.com

Чужденците са жертва на същата банда, която погуби имигрантите в Австрия

81 бежанци се спасили по чудо от камион хладилник без въздух в същия ден, когато 71 имигранти загинаха в Австрия. На 27 август трафиканти закарали мигрантите до австрийския град Голс, само на 15 км от Парндорф, където намериха смъртта си групата бегълци. За щастие обаче, оцелелите успели да разбият с лост на две места страничната врата на камиона по време на движение. Те били жертва на същата българо-австрийска банда, отговорна за смъртта на 71 души - предимно сирийци, на автомагистралата А4 в Австрия, съобщи вчера шефът на регионалната полиция в Бургенланд Ханс Петер Доскозил. Според него разследването сочи, че в хладилната камера на камиона със 71 жертви е имало кислород за около 60-90 минути. При първоначалния оглед полицията съобщи, че степента на разложение на телата показва, че хората би трябвало да са загинали преди 36 до 48 часа.

Проверка на камерите в Унгария установила, че превозното средство е засечено много близо до австрийската граница по-малко от 24 часа, преди да бъде открито. Затова разследващите стигнали до извода, че камионът е вкарал трупове в страната. Няма данни имигрантите да са опитали да избягат от превозното средство. Две от загиналите деца -бебе и малко момче - са били от едно семейство.

Жертвите са от Сирия, Афганистан и Ирак, но нито една от тях не е идентифицирана, стана ясно вчера. "Намерихме общо 17 пътнически документа. Въз основа на тях можем да кажем, че пътуващите в камиона вероятно са били от Сирия, Ирак и Афганистан", заяви директорът на полицията в Бургенланд Ханс Петер Доскозил.
Служителите на реда са открили и 40 мобилни телефона. Полицаите вече са се свързали с хора, които твърдят, че са роднини на загиналите.

Четирима българи, включително и шофьорът на камиона - Цветан Цветанов, бяха арестувани заради смъртта на 71 имигранти. Освен тях зад решетките е още един участник - афганистанец. Още на трима други бандити вчера бяха повдигнати обвинения за участие в организирана престъпна група. Българинът Цветан Цветанов бе задържан заедно с Методи Георгиев и Касим Хасан Салех в Унгария и сега са в процес на екстрадиция в Австрия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай