75 години от началото на Втората световна война

75 години от началото на Втората световна война | StandartNews.com

Гданск. Полша отбеляза 75-ата годишнина от началото на Втората световна война с полагане на венци на церемония в пристанището на Гданск, предаде Би Би Си.

Министър-председателят Доналд Туск почете загиналите в първата битка на войната, поднасайки венец в 04:45 часа местно време. Туск се позова на сегашния конфликт между украински войски и про-руските сепаратисти, заявявайки, че не е време за "наивен оптимизъм".

"Време е да спрем тези, за които насилието, силата, агресията отново се превръщат в арсенал за политически действия", подчерта Туск, който в събота беше избран за президент на Европейския съвет на мястото на белгиеца Херман ван Ромпой.

Туск призова европейската и евроатлантическата солидарност да "приеме практическо измерение". "Наблюдавайки трагедията на украинците, войната, защото трябва да използваме тази дума, знаем, че септември 1939 г. вече никога не може да се повтори", заяви полският премиер.

Нацистка Германия напада Полша на 1 септември 1939 г., обстрелвайки полския гарнизон в Гданск. Великобритания и Франция обявяват война на Германия след два дни.

Президентите на Германия и Полша Бронислав Коморовски и Йоахим Гаук също ще се срещнат, за да почетат загиналите и да се обсъдят войната с млади поляци и германци.

Хитлеристката армия нахлува в Гданск на първи септември 1939-та година след провокация от страна на тайните служби на Берлин. Предният ден отряд мъже в полски военни униформи превземат немска радиостанция в Горна Силезия, а по германското държавно радио е излъчен запис на полски език с призив за война между Полша и Германия. Инсценировката служи за формален повод за нападение от страна на режима на Хитлер.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай