6,2 срина град в Италия (ОБЗОР)

6,2 срина град в Италия (ОБЗОР) | StandartNews.com

73 жертви на труса в централната част на страната, търсят 150 под руините

Мащабите на трагедията доближават тези от Акуила през 2009 г.

Земетресение от 6,2 по Рихтер удари Централна Италия и уби най-малко 73-ма души в леглата им. Сринати са почти напълно градче и село, 150 души са в неизвестност. Местните власти се опасяват, че броят на жертвите ще нарасне. Засегнати са провинциите Лацио, Умбрия и Маркe. Трусът бе усетен и в столицата Рим, там няма съобщения за загинали и ранени. От външното ни министерство обявиха, че няма данни за пострадали български граждани.

Земетресението стана в 3,36 часа местно време, на 76 км североизточно от Перуджа в областта Лацио. Епицентърът му е бил много плитко - на 10 км, което го е направило изключително разрушително. Другата причина за многото жертви е, че хората били затрупани, докато са спели.

Общо 27 от потвърдените жертви са на територията между селищата Акумули и Аматриче, още десет тела са открити в района на град Аркуата дел Тронто. Срутени са стотици стари къщи, под които се смята, че са затрупани хора. Болницата в Аматриче е тежко пострадала, което наложило изнасяне на болните хора по улиците. Хиляди се готвят да живеят на палатки през следващите дни. Спасителни екипи са извадили десетки живи хора изпод развалините на едно от най-засегнатите от труса населени места - Пескара дел Тронто. Засега обаче спасителните екипи не са достигнали до съседното село Перакия ди Акуа Санта Терме, предаде АП.

"Три четвърти от града просто изчезнаха. Пътищата към и от Аматриче са отрязани. Има хора под руините. След труса се активира свлачище, а мостът към Аматриче може да падне всеки момент", описа състоянието кметът наа малкото градче Серджо Пероци.

Сеизмолозите са регистрирали над 50 вторични труса, като най-силният е бил с магнитуд 5,4 по Рихтер. Епицентърът му е бил на 43 км северно от град Акуила, където след силно земетресение на 6 април 2009 г. загинаха 308 души, а 30 000 останаха без покрив. Мащабите на сегашното бедствие започнаха да доближават тези от Акуила. В района около 17 000 души са останали без дом. В региона е имало и много туристи, защото годишният фестивал на спагетите в Аматриче е трябвало да се проведе в петък. През миналата година планинското историческо градче бе обявено за едно от най-красивите в Италия.

Кадрите на засегнатите населени места показват, че мащабите на разрушенията са огромни, отбелязва Франс Прес. При спасителните операции много хора бяха извадени живи. Между тях са две братчета на 4 и 7 г., които се скрили под леглото в къщата на баба си в Аркуата дел Тронто. Други не са имали такъв късмет. Семейство от четирима души с двама синове на 8 месеца и 9 г. е загинало в Акумули. Спасителите открили тялото на бебето, грижливо покрито с одеяло. "Той (Бог) ги взе всички наведнъж", ридае бабата на децата, уловена от камерите на италианските телевизии.

Италианският премиер Матео Ренци отмени пътуване до Париж и разпореди незабавно изпращане на спасителни екипи в най-тежко засегнатите градчета Аматриче и Акумули. Ренци обяви, че никой в засегнатите селища няма да бъде оставен да се справя сам с последиците и заяви, че най-важното в момента е да се извадят оцелели. Вчера се очакваше той да посети засегнатите райони. ЕС изрази готовност да помогне на Италия. Центърът за спешна реакция на ЕК следи внимателно ситуацията. Засега Рим е поискал само спътникови снимки, за да направи оценка на щетите. Австрия, Германия, Русия, Франция и още много страни вече изразиха готовност да окажат помощ. Ангела Меркел и Владимир Путин изразиха съболезнования пред италианските власти, както и много други държавни лидери, между които президентът Росен Плевнелиев и премиерът Бойко Борисов. Италианската епископална конфедерация обяви, че внася един милион евро във фонд за солидарност с пострадалите от земетресението.

Черна хроника от 2010 г. насам

* 25 април 2015 г. Земетресение 7,8 по Рихтер убива над 8000 души и и превръща стотици хиляди в бездомници. Това е най-голямото природно бедствие, ударило Неапол от 1934 г. В някои части на страната трусът разрушава 98 от всички жилища в разположените на хълмове селища.

3 август 2014 г. Около 600 души загиват след труса от 6,1 по Рихтер в китайската провинция Юнан. Хиляди къщи са разрушени. Предизвикани са земни свличания. Ранени са над 2400 души.

15 октомври 2013 г. Над 200 души загиват, след като трус от 7,2 по Рихтер удря Бохол и Целу в централната част на Филипините.

25 септември 2013 г. Над 300 са жертвите на земетресение със сила 7,7 по Рихтер разтърсва всички населени места в югозападната пакистанска провинция Белуджистан.

20 април 2013 г. Мощно земетресение от 6,6 по Рихтер убива поне 160 китайци и ранява около 5700 в провенция Съчуан

11 август 2012 г. Не по-малко от 250 души са убити и над 2000 ранени в Северозападен Иран от два мощни труса с малък интервал помежду им близо до градовете Табриз и Ахар.

23 октомври 2011 г. Над 200 жители от района на Югоизточна Турция загиват и 1000 са ранени при мощно земетресение с магнитуд 7,2 по Рихтер. Най-много жертви са в град Ерджис, където са сринати десетки сгради.

11 март 2011 г.
Разрушителен трус от 8,9 по Рихтер удря Япония. 20 000 души са загиналите и изчезналите под развалините. Земетресението предизвиква мощно цунами и най-голямата атомна катастрофа след ядрената експлозия в Чернобил през 1986 г.

22 февруари 2011 г. Трус със сила 6,3 по Рихтер удря новозеландския град Крисчърч. Убити са над 160 души, а около 100 000 дома са разрушени.

14 април 2010 г. Най-малко 400 жертви на мощен трус в западната китайска провинция Куингхай.

27 февруари 2010 г. Земетресение от 8,8 по Рихтер удря централната част на Чили, североизточнозападно от втория по големина град Консепсион. Загиват над 7000 души.

12 януари 2010 г. Около 230 жертви при трус от 7 по Рихтер, който поразява хаитянската столица Порт о Пренс.

Папата се моли за жертвите

Папа Франциск проведе вчера масова молитва за жертвите и оцелелите от разрушителното земетресение в Италия и изрази солидарността си с тях. Той отмени традиционната за сряда аудиенция с богомолците на пл. "Св. Петър" във Ватикана, за да се помоли заедно с 11 000 присъстващи на площада. "Когато разбрах от кмета на Аматриче, че градът вече го няма и че сред жертвите има деца, се натъжих дълбоко", каза главата на Римокатолическата църква.
Президентът на Франция Франсоа Оланд предложи на Италия "всякаква помощ, каквато може да е необходима". Това e "ужасна трагедия", заяви той след специално спешно заседание по сигурността, но не посочи точно за каква помощ става дума.

Родопчанка спасила старица в Аматриче

Наши на Апенините успокояват близките си през Фейсбук

"Беше страшно. Трусът бе толкова силен, че отвори пукнатини в стените, падаха картини и гардероби. Едва успяхме да излезем навън. Изведох 85-годишната старица, за която се грижа. Главата на жената бе в кръв, след като си удари главата в една от стените". Това разказа родопчанка, пряка свидетелка на труса в Италия, за кърджалийския сайт "Родопи 24". Тя живее и работи в малко селце в района на град Аматриче, който до голяма степен беше разрушен от земетресението. "Излязохме навън по нощници, загърнати само с жилетки, които успях да взема. Това бе единственото ни облекло. Цялото селце се събрахме и прекарахме нощта под открито небе", разказа още българката. Жената живее от години в Италия и се грижи за възрастни хора.

"Усетихме всички трусове. Първият ни събуди, той бе и най-силният, продължи повече от две минути. После имаше няколко по-слаби и час след това още един силен, който, както разбрах по-късно, е бил 5,4 по Рихтер", разказа за сайта Vesti.bg Надежда Ванкова, която от 13 г. живее в Асколи Печено, на 40 км от епицентъра. "След това изкачахме 1-2 минути да дойде токът, облякохме се и излязохме навън. Арекс - мъжът ми, излезе, за да види има ли щети по къщата или наоколо, а аз се чух с роднините и приятелите, за да се уверим взаимно, че сме добре", споделя за преживяното Надежда.

Трусът разтревожи и много хора в България заради близките им в Италия. Стотици нашенци с корени от Дупница от години живеят на Ботуша и много от тях писаха във Фейсбук, за да информират и успокоят близките си. "Добре сме. Благодаря на моите приятели и близки за обажданията. Бъдете живи и здрави!", написа дупничанката Емилия Петрова, която живее в Сан Бенедето, на 80 км от епицентъра. "Беше страшно люлеене и се чуваше зловещ тътен. При нас няма жертви и щети, но в близките селца е ужас. Те са доста стари и гледката е страшна", разказва тя пред дупнишка медия.

БАН: Няма опасност за Балканите

Няма опасност от разместване на земните пластове, които да доведат до земетресения на Балканския полуостров и у нас. Това обясни пред радио "Дарик" сеоизмологът от БАН проф. Емил Ботев. Той уточни, че земетресението в Италия взело жертви и нанесло щети поради факта, че сградите в този регион били стари и непригодени да издържат на силни трусове.
"Това земетресение не е от най-силните в сеизмичната история на Италия, но е сред силните. Проблемът е, че се случва на много малка дълбочина - под 10 км, в област, където няма модерно строителство, всички сгради са на по неколкостотин години", обясни проф. Ботев.

Той добави, че няма как да има разместване на земните пластове, които да доведат до трусове на Балканския полуостров и у нас. "По принцип се счита, че не може да има пряка връзка със съседните сеизмични области в самата Италия. И що се отнася до връзка със съседни територии, такава в никакъв случай не може да се намери, тя не съществува. Със сигурност ще се очакват няколко вторични земетресения, но те ще бъдат значително по-слаби", каза още професорът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай