60-килограмова плескавица за фестивала в Лесковац

60-килограмова плескавица за фестивала в Лесковац | StandartNews.com

Елизабет Тейлър била фен на балканската скара

Над 60-килограмова плескавица ще е една от атракциите за посетителите на традиционния фестивал на сръбската скара в Лесковац. Тази година той ще се проведе от 29 август до 4 септември. През тази седмица 80-хилядният град живее буквално с музика и мръвки. По време на панаира своите месни изделия и специалитети ще покажат майстори от Сърбия и България, както и ученици в професионални училища от двете страни на границата. Предвидена е и културно-развлекателна програма по време на фестивала. Всяко вечер известни сръбски изпълнители ще веселят посетителите. Сред звездите са Неда Украден, група "Рибля чорба", група "Галия", Лексингтон бенд, известни музикални изпълнители, които се излъчват по сръбския канал "Пинк". Естествено можете да чуете и най-популярните духови оркестри от Сърбия, сред които и победителите от фестивала в Гуча. Това обясни Тина Стоянович от туристическата организация в Лесковац.

Миризмата на печени мръвки се носи в целия град и със сигурност ще ви подмами до някоя от многобройните сергии, на които можете да си купите най-разнообразни месни специалитети.

Освен рекордната плескавица от над 60 кг., организаторите издават, че ще бъде направено и огромно кюфте. Всеки майстор има собствена рецепта и използва тайни подправки при омесване на плескавиците. Сърбите казват, че тайната се учи "от коляно на коляно" тоест се предава от баща на син. Можете да научите как да правите вкусни плескавици и ако решите да завършите някое от професионалните готварски училища.

Традицията по направата на скарата датира от два века, а фенове на месните вкуснотии са и световни звезди като Елизабет Тейлър, американският президент Джими Картър, съветският управник Леонид Брежнев и британската кралица, обясняват от Лесковачката туристическа организация. Първият фестивал на сръбската скара "Рощилиада" в Лесковац се провежда през 1965 г. Традицията е възстановена през 1989 г. и оттогава събитието е всяка година.

Докато сте в града можете да разгледате типичните запазени къщи от средата на 19-ти век, църквата "Света Троица", Лесковачкия музей. Сред другите събития, които през годината можете да посетите в Лесковац е карнавалът, в който участват и родни кукери.

50 автобуса българи отиват само за ден

50 български автобуса ще пресекат границата със Сърбия само през идната събота, за да станат част от емоциите на фестивала в Лесковац. През миналата година посетителите от България на събитието са били над 10 000 души. Повечето от тях са били част от купона единствено за уикенда или дори за ден. И през тази година фирми организират подобни еднодневни екскурзии, като цената за тях върви около 40 лв. Тези, които предпочетат да останат с преспиване и да се насладят на вкуснотиите през двата дни на уикенда плащат по 100 лв. Повечето от местата за спане обаче вече са резервирани. 800 000 са посетителите на фестивала всяка година, като 160 000 от тях са от Лесковац и от околните общини. Икономическите ползи от фестивала също не са малки, твърдят организаторите. И ги оценяват на минимум 4 милиона динара, като в сумата не влиза оборотът за седмицата на наетите щандове.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай