60 млрд. евро готов да плати Лондон за Брекзит

60 млрд. евро готов да плати Лондон за Брекзит | StandartNews.com

Британският премиер Тереза Мей е дала сигнал, че е готова да плати сумата от 60 милиарда евро /53 милиарда паунда/ по „сметката за развода", така че да започнат търговските преговори, твърди вестник „Таймс", цитиран от БНР.

Спомената сума е около три пъти по-голяма от тази, която Лондон бе предложил преди това за покриване на двугодишния преходен период. Преговарящите от страна на ЕС обаче смятат, че Тереза Мей е готова да я плати, за да обяви победа, като извади от застоя преговорите от първата фаза и започне търговски преговори преди Коледа.

Според кореспондент на „Таймс" в Брюксел, преговарящите от страна на ЕС дори вече са започнали подготовка за очертаване на рамките на бъдещото търговско споразумение след получени сигнали от британското правителство, че ще се съгласи да плати 60 милиарда евро. Европейските преговарящи искаха тази сумата, защото ще покрие бюджетните задължения на Великобритания и средствата за пенсиите и помощите на европейските депутати. Ако обаче Тереза Мей направи това предложение на Брюксел, тя ще бъде подложена на остри критики, че плаща много повече от това, което мнозина в кабинета са готови да пожертват дори в случай на компромис. Видни фигури в Консервативната партия вече призоваха Тереза Мей да се оттегли от преговорите без сделка, ако бъде поискана голяма сума.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай