50 бежанци се задушиха в камион в Австрия

50 бежанци се задушиха в камион в Австрия | StandartNews.com

Рекорден брой имигранти влязоха от Сърбия в Унгария за ден

Властите в Австрия откриха телата на близо 50 души, скрити в камион, за които се предполага, че са бежанци, предаде Ройтерс. По първоначални данни бегълците са се задушили в камиона, който е с унгарска регистрация. Возилото било изоставено на паркинг в Източна Австрия. Говорител на местната полиция съобщи, че не може със сигурност да се уточни броят на жертвите, който е между 20 и 50 души. Ръководителят на кабинета на премиера Виктор Орбан съобщи от Будапеща, че унгарската полиция сътрудничи на австрийските си колеги в откриването на шофьора.

Междувременно кризисната ситуация с бежанците в Унгария продължава да се влошава, като само за едно денонощие над 3200 чужденци са влезли в страната от Сърбия. В Будапеща гарите се превърнаха в бежански лагери, като властите срещат сериозни затруднения да овладеят бежанския поток. Стотици хора, насядали направо на земята, пране, което съхне по стълбите - заради миграционната криза, сполетяла Унгария, гарите на Будапеща се превърнаха в центрове за прием на бежанци, пише АФП в свой репортаж. Въпреки че в охраната на границата се включи унгарската армия и по нейното продължение се строи ограда, бежанците преминават без проблеми на път за по-привлекателни страни в Западна Европа. В същото време сръбският премиер Александър Вучич каза, че Сърбия никога няма да затвори границите си за мигрантите.

"Никога няма да издигнем каквито и да било огради, нито стени", каза Вучич в интервю, което той даде преди днешната среща на върха на Западните Балкани във Виена, посветена на бежанската криза. По време на тази среща в четвъртък Сърбия и Македония призоваха ЕС към действия.

Великобритания би рекорда си по имигранти

Великобритания е "била" рекордите си по отношение на имиграцията в страната. В четвъртък страната отчете исторически максимум на имигрантите от ЕС, включително от Румъния и България. Нетната миграция във Великобритания за 12 месеца също бележи исторически рекорд - 329 000 души. За 12-те месеца до март 2015 година във Великобритания са имигрирали 269 000 граждани на ЕС, което е най-високото равнище за тази група до момента, според британската Национална статистическа служба. Сред тези имигранти 29 процента идват от осем страни от Източна Европа, присъединили се към ЕС през 2004 година, а 22 процента са от Румъния и България (членки от 2007 година). В периода март 2014 г. - март 2015 г. във Великобритания са влезли законно 636 000 мигранти, а от страната са емигрирали 307 000 души. Разликата от 329 000 души е нетната миграция или миграционно салдо. Предишният исторически рекорд на миграционното салдо е от 320 000 души в периода юни 2004 - 2005 г.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай