48% за и 52% против независимостта на Шотландия

48% за и 52% против независимостта на Шотландия | StandartNews.com

Единбург/Лондон. И двете страни в шотландския референдум за независимост проведоха последните митинги в кампанията, за да спечелят подкрепата на все още нерешилите как ще гласуват шотландци.

Поддръжници на независимостта присъстваха на масово събитие в центъра на Глазгоу, където бяха призовани да "гласуват с" да "за една просперираща Шотландия".

В същото време, про-британски активисти се събраха в близост, настоявайки, че все още няма нужда от отделяна от Обединеното кралство.

Последните анкети не дават ясна картина какъв ще бъде резултата от референдума

Последният ден за агитация преди шотландците да се отправят към урните започна с публикуване на идентични данни за обществените нагласи от различни допитвани - двата лагера са почти наравно, с лек превес на противниците на отделянето.

Едновременно три анкети показаха, че мненията са разделени на практика по равно. "За" шотландската независимост се обявяват 48% от анкетираните, а 52% са "против".

Остава и известен дял на гласоподаватели, които все още не са определили позицията си - между 8 и 14 процента сред 4,3-те милиона шотландци с право на глас. Според някои коментатори точно тези хора ще определят съдбата на Шотландия.

Последното социологическо проучвания на YouGov също показват, че 52 процента от жителите на северната британска област са против независимостта, а 48 я подкрепят.

В отворено писмо до сънародниците си шотландският премиер Алекс Салмънд настоя, че референдумът е "най-великият момент, моментът, когато всеки от нас ще има най-голяма власт". Салмънд посъветва шотландците да не вярват на "все по-отчаяните и абсурдни истории за сплашване", разпространявани от британското правителство.

В интервю за Радио Би Би Си той увери, че ако резултатът от утрешния референдум бъде в полза на обявяването на независимост, той ще преговаря с Лондон в дух на "другарство и приятелство". Салмънд отхвърли предупрежденията на британското правителство, че след отделянето на Шотландия тя няма да може да встъпи в паричен съюз с Великобритания.

Алекс Салмънд допълни, че Шотландия ще бъде приветствана като самостоятелен член на Европейския съюз, и се постара да опровергае предупреждението на Испания, че Единбург ще трябва да кандидатства за приемане в ЕС на общо основание.

Алистър Дарлинг, лидерът на кампанията за запазване целостта на 300-годишния съюз между Великобритания и Шотландия, настоя, че отделянето от Обединеното кралство ще бъде "трагедия". Дарлинг коментира, че Салмънд се опитва да внуши, че човек може да бъде шотландец само ако подкрепя неговата кампания за независимост и предупреди, че преодоляването на разделението, причинено от референдума, ще отнеме дълго време.

Лидерът на кампанията за запазване целостта на Обединеното кралство припомни, че Лондон е предложил на шотландците план за по-голяма автономия на парламента в Единбург. Вчера шотландският вестник "Дейли рекърд" публикува пълния текст на плана, подписан от лидерите на трите основни британски партии - Консервативната, Лейбъристката и Партията на либералните демократи, който предвижда самостоятелност на шотландския парламент по редица финансови въпроси.

Консервативният премиер Дейвид Камерън, вицепремиерът от партията на либералните демократи Ник Клег и лидерът на лейбъристите Ед Милибанд се ангажираха, че шотландският парламент ще получи съществени нови правомощия при данъчното облагане, разходите и финансирането на основни обществени услуги като например здравеопазването.

Според посредника за постигане на споразумение за правомощията на шотландския парламент, бившият британски премиер с шотландска националност Гордън Браун, ако шотландците останат част от Великобритания, законопроектът за разширените правомощия на парламента им може да бъде внесен в британския парламент още през януари догодина.

В емоционална реч в Абърдийн в понеделник британският премиер подкрепи този график. "Ако не ме харесвате, имайте предвид, че няма да съм винаги на този пост. Ако не харесвате това правителство - то няма да е вечно. Но, ако напуснете Обединеното кралство - това ще е завинаги", заяви развълнуваният Камерън.

Шотландците, които имат право да гласуват на референдума утре, са 4,3 милиона.

The Guardian формулира основните въпроси и отговори какво ще стане ако Шотландия гласува за независимост.

Ще остане ли Шотландия в ЕС?

Почти сигурно да, но няма да бъде лесно. В договорите на ЕС не е предвидено как се процедира, ако териториалната цялост на държава членка се разпадне. Вероятно Шотландия ще трябва наново да кандидатства за членство и ще се нуждае от одобрението на останалите 28 държави. Освен това може да има проблеми с Испания, Белгия и други държави, където има сепаратистки движения. Но по всяка вероятност преговорите ще протекат гладко, защото европейските регулации на практика вече са приложени в Шотландия.

Ще задържи ли Шотландия британския паунд?

Премиерът Алекс Салмънд твърди, че страната ще продължи да използва лирата, ако населението гласува в подкрепа на независимостта. Трите основни партии в Лондон обаче не са съгласни. Експерти съзират четири евентуални възможности: 1. запазване на паунда в рамките на формален валутен съюз; 2. запазване на паунда, но извън такъв съюз, познато като "стерлингизация"; 3. приемане на еврото; 4. създаване на нова валута. Лондон твърди, че първата опция е невъзможна, а партията на Салмънд твърди, че Лондон блъфира. Приемането на еврото ще отнеме време, а стерлингизацията означава, че ще липсва кредитор, който да гарантира, че няма да има финансови шокове. Създаването на нова валута би отнело много време, но предлага повече контрол над монетарната политика.

Ще трябва ли паспорт за пътуване в Шотландия?

Евентуална сделка за оставане на независима в Шотландия в рамките на Общата пътническа зона, където са Ирландия, Великобритания, остров Ман и Нормандските острови, изглежда най-лесно приложима. Но политическите разногласия за имиграцията могат да бъдат истинско препятствие, а дебатът за Европейския съюз и Шенген прави нещата още по-сложни.

Какво ще стане с ядрените подводници "Трайдънт"?

Шотландия ще има един от най-малките бюджети в НАТО, ако остане в северноатлантическия съюз. Шотландската народна партия иска премахването на всички атомни оръжия, включително четирите ядрени подводници "Трайдънт", ракети и бойни глави, в рамките на първия мандат на парламента след евентуална независимост. Лондон казва, че цената на преместването, както и намирането на друго подходящо място, прави това предложение нереалистично и много опасно. Заради несигурното бъдеще на тези ядрени оръжия те се превръщат в ключова част от пазарлъка. В случай че Шотландия обяви независимост, Лондон може да се окаже принуден да премести базата, подводниците и бойните глави, колкото и да не иска.

Ще запази ли Шотландия приходите си от петрола?

Северно море винаги е било ключово не само за заетостта и данъчните приходи, но и за цялостния просперитет на Шотландия като независима държава. Лондон и Единбург са единодушни, че Шотландия ще прибере 91% от данъчните приходи заради международно признатата морска граница между Шотландия и Англия.

Ще остане ли Елизабет Втора кралица на Шотландия?

Да, поне в краткосрочен план. Според професора по конституционно право от Университета в Глазгоу Адам Томкинс независима Шотландия ще започне да съставя конституция, която няма да променя много и ще остави кралицата. Вот в подкрепа на отделянето не означава задължително, че Шотландия ще стане република, защото гласуването е за съюза на нациите от 1707 г., а не съюза на короните от 1603 г., когато Джеймс VI Шотландски става Джеймс I Английски. Решението за монархия или република може да е обект на друг референдум.

Ще бъдат ли отменени парламентарните избори във Великобритания през 2015 г.?

Вече има разгорещени дебати сред консерваторите дали да отговорят на евентуално решение за отделяне на Шотландия с отлагане на изборите. Аргументът е, че няма да е правилно Шотландия да избира правителство на страна, която иска да напусне. Освен това с изключението от блицкрига през 1940 г. парламентарните мандати никога не са били удължавани. Закон от 1911 г. не позволява долната камара на парламента да мести датата на вота, без да се консултира с Камарата на лордовете.

Ще трябва ли шотландските депутати да напуснат Уестминстър?

Да, без съмнение. След референдум в подкрепа на независимостта шотландските депутати ще отидат на избори като всички други през май 2015 г. Според плановете на Алекс Салмънд независимостта на Шотландия ще бъде обявена през март 2016 г. и тогава шотландските народни представители в парламента в Лондон ще трябва да го напуснат просто защото места им спират да съществуват.

Както ще стане с постоянното членство на Великобритания в Съвета за сигурност на ООН?

Според външното министерство в Лондон, ако Шотландия подкрепи независимостта, Великобритания ще запази мястото си като постоянна членка на съвета за сигурност на ООН. "Гардиън" обаче отбелязва, че има голяма потенциална пречка пред това, а именно – ако Шотландия твърди, че не само тя, но и Великобритания е нова държава. Ако Алекс Салмънд иска силен коз в преговорите за валутата например, това би било добро попадение.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай