438 хил. евро за брачния договор на Наполеон

438 хил. евро за брачния договор на Наполеон | StandartNews.com

Брачният договор между френския император Наполеон Бонапарт и съпругата му Жозефина бе продаден за рекордна сума на търг в Париж, съобщи "Льо Паризиен". Уникалният документ бе купен за почти 438 000 евро, като аукционната къща Osenat му бе сложила стартова цена от 80 000. Новият собственик е парижкият Музей на писмата и ръкописите. Купеният от него екземпляр принадлежал на Жозефина.

Церемонията по бракосъчетанието на Наполеон и Жозефина се е състояла на 9 март 1796 г., а брачният договор е бил подписан на 18 март. В член номер едно от него се казва, че между бъдещите съпрузи "няма да има съвместна собственост" и те "по никакъв начин няма да отговарят за дълговете един към друг".

Освен с брачния договор музеят се сдоби и с други две писания, свързани с Наполеон. Едното е заповед за арестуването му през 1794 г. по обвинение в измяна и освобождаването му 11 дни по-късно. За него музеят брои 119 000 евро. Второто е писмо на художника Жак Луи Давид до Наполеон в отговор на искането на императора за промени в картина. Музеят плати 94 хиляди евро за това удоволствие. Платното е поръчано от Наполеон за коронацията му на 2 декември 1804 г. в катедралата "Парижката Света Богородица". Давид е избрал момента, когато Наполеон коронясва Жозефина, а папа Пий VII му дава благословията си. Майката на Наполеон не е присъствала на коронацията, но императорът помолил художника да я изобрази в центъра.

Давид е работил над картината 3 години и я завършил през 1807-а. През февруари 1808 г. тя е била изложена пред публиката.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай