3 млн. евро гаранция за топбанкер

3 млн. евро гаранция за топбанкер | StandartNews.com

Криза тресе Португалия след скандал в най-големия трезор

Тежка банкова криза заплашва Португалия след избухването на мащабен скандал в най-голямата банка в страната "Еспириту Санту" и ареста на бившия й директор, съобщи Би Би Си.

Рикарду Салгаду бе задържан в четвъртък по обвинения в измама, фалшификации и пране на пари. Според информация от местни медии Салгаду е задържан във връзка с разследване за пране на пари по случай, по който е бил доброволен свидетел преди. Днес той бе пуснат под гаранция от 3 милиона евро.

Разследването е започнало от португалската прокуратура през 2011 година и е фокусирано върху финансова мрежа от швейцарски мениджъри и португалски клиенти на банката и холдинга "Еспириту Санту", който е най-големият й акционер. Положението стана особено тежко, след като поръчан от централната банка на страната одит е открил счетоводни нередности в холдинговата компания. Одитът сочи, че холдингът е в "сериозно финансово състояние". В четвъртък вечер компанията майка обяви, че вече не е в състояние да обслужва своите дългове и поиска да бъде поставена под съдебен надзор.

"Еспириту Санту" е най-голямата португалска банка, чиито акции се търгуват на борсата. Доскоро тя бе управлявана от фамилията на Салгаду, а самият той бе неин директор. Той обаче напусна поста си след разкриването на нередности в управлението на холдинга. Междувременно бяха сменени и трима директори от борда на холдинга, които са част от фамилията, в опит да се върне доверието в банката.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай