35 000 сирийци чакат за Турция

35 000 сирийци чакат за Турция | StandartNews.com

35 000 са вече сирийците, предимно жени и деца, които чакат от няколко дни на границата, за да преминат в Турция, съобщи Би Би Си. Анкара обаче засега не ги пуска, макар правителството да прогнозира броят им да достигне 70 000 в близките дни. Европейските страни припомниха вчера на Турция задължението й по смисъла на международното право да приеме бежанците, но граничният пункт "Онкупинар" остава затворен.

На бойното поле войските на Башар Асад, подкрепяни от руската авиация и бойци от ливанската партия Хизбула, консолидират позициите си северно от град Алепо и обсаждат бунтовническите сили в източните квартали на града, където според Сирийския център за наблюдение на правата на човека се намират близо 350 000 цивилни. Бягайки от предприетата в понеделник офанзива от силите на режима и руските въздушни удари, хиляди сирийци от северната част на провинция Алепо поеха към турската граница. Цели семейства от дни спят на студа в полята и в палатки. Бежанците са скупчени край град Азаз, на 5 км от границата, докато Международният Червен кръст и сирийският Червен полумесец обявиха, че подготвят хуманитарна операция. От понеделник 40 000 цивилни напуснаха домовете си в 6 контролирани от бунтовниците селища северно от град Алепо, които вече са завзети от силите на режима.

Турската правителствена агенция за извънредните ситуации твърди, че е подготвила план за спешното приемане на бежанците. В петък бяха монтирани нови палатки, подготвя се доставката на вода и храна, веднага след като бежанците дойдат, съобщиха от турския Червен полумесец. Турция вече е приела 2,5 млн. сирийци. "Ще продължим политиката на отворени граници за тези хора, които бягат от агресията на режима, както и от въздушните удари на Русия. Вече приехме 5000, други около 55 хиляди са на път и не можем да ги оставим там заради продължаващите въздушни удари. Силите на режима, подкрепени от ирански шиитски милиции, също нападат тези цивилни граждани", коментира турският външен министър Мевлют Чавушоглу след среща със свои колеги от ЕС в Амстердам. "Женевската конвенция все още важи и по силата й трябва да приемете бежанците", заяви еврокомисарят по разширяването Йоханес Хан.

Преговарят за спиране на огъня

Водят се преговори за прекратяване на огъня и осигуряване на хуманитарен достъп до цивилните в Сирия, заяви държавният секретар на САЩ Джон Кери, цитиран от Ройтерс и ТАСС. "Условията по прекратяване на огъня се обсъждат и Русия направи някои конструктивни предложения как то може да бъде приложено на практика", каза Кери пред репортери след среща във Вашингтон с колумбийския президент Хуан Мануел Сантос. В същото време дипломат номер 1 на САЩ подчерта, че ако преговорите са самоцелни, за да може Русия да продължи бомбардировките срещу опозицията в Сирия, "никой няма да приеме това".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай