30 години от Чернобил

30 години от Чернобил  | StandartNews.com

Преди 30 години, на 26 април 1986 г. в 01:23 часа, чернобилският реактор №4 експлодира и това е най-тежката ядрена катастрофа в историята на човечеството.

300 000 души са принудени да напуснат домовете си, а в Северна Европа е регистрирано тежко радиоактивно замърсяване. При самата експлозия загиват двама от работниците в централата, но истинските поражения се появяват в следващите дни, седмици и години.

Според доклад на "Грийнпийс" от 2006 г., Чернобилската катастрофа е довела до над четвърт милион случая на рак, от които почти 100 хиляди са се оказали фатални. През 2011 г. "Съюзът на загрижените учени" – неправителствена организация, предположи, че броят на смъртните случаи вследствие на Чернобил ще варира около 25 хиляди – шест пъти над прогнозата на ООН. Международната агенция за ракови изследвания прогнозира, че, инцидентът ще отнеме живота на 16 хиляди европейци до 2065 г.

Инцидентът се е случил в резултат както на дефект в самата централа, така и на човешка грешка. Отнема години, за да се изгради бетонно заграждение, което да изолира реакторите от околната среда и да ограничи изтичането на радиоактивни отпадъци.

Настоящият проект за изграждането на бетонен саркофаг трябва да замени остарялата бетонна конструкция. Стойността на изграждането й е приблизително 1,58 млрд. щатски долара. Саркофагът е проектиран така, че да запечата ядрената централа и е с внушителни размери - височината му ще бъде 110 метра, а дължината 164 метра. Структурата се очаква да бъде завършена към края на тази година.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай