300 оцелели почетоха 70 г. от края на ада Аушвиц

300 оцелели почетоха 70 г. от края на ада Аушвиц | StandartNews.com

Руският народ изнесе основната тежест на борбата с нацизма, напомни Путин в Еврейския музей в Москва

300 оцелели от Холокоста, повечето от които над 80-годишни, присъстваха на церемонията за отбелязване на 70-та годишнината от освобождението на концентрационния лагер "Аушвиц". Във "фабриката на смъртта", която се намира до полския град Освиенцим, през Втората световна война нацистите избиха над 1,1 милион души. Церемонията бе предшествана от скандал, след като полският външен министър Гжегож Схетина заяви, че концлагерът "е освободен от Първи украински фронт и украинци". Изявлението му дойде в отговор на недоволството на Москва, че руският президент Владимир Путин не бе поканен на събитието. Думите на Схетина предизвикаха бурна реакция от страна на руския му колега Сергей Лавров.

"Освиенцим бе освободен от Червената армия - там имаше и руснаци, и украинци, чеченци, грузинци, татари. Да опитваш да се заиграваш с някакви националистически чувства в тази ситуация, е абсолютно кощунство и цинизъм", изригна Лавров пред журналисти в Берлин.

На днешната церемония в Полша присъстваха френският президент Франсоа Оланд, германският президент Йоахим Гаук, президентът на Австрия Ханс Фишер, кралят на Белгия Филип, кралят на Холандия Вилем-Александър и принцът на Дания Фредерик. Президентът на САЩ Барак Обама не можа да се включи в церемонията, защото след визитата си в Индия през последните дни днес замина за Саудитска Арабия, за да се срещне с новия крал Салман ал Сауд. САЩ бяха представени от 9-членна делегация, водена от финансовия министър Джак Лю.
"Руският народ изнесе основната тежест в борбата с нацизма", заяви пък руският президент Владимир Путин в Еврейския музей в Москва.

Българският президент Росен Плевнелиев също участва във възпоменателните церемонии, посветени на жертвите на Холокоста, като първо посети Чехия, а след това Полша. Той направи обръщение в Прага пред Сесията на държавните ръководители в рамките на Четвъртия международен форум Let my people live!, посветен на паметта на жертвите на Холокоста през Втората световна война. "Престъпленията на нацизма не трябва да бъдат забравяни. Не можем да позволим споменът за Холокоста да изчезне заедно с последните оцелели свидетели", заяви Плевнелиев. По-късно той участва в "Марш на мълчанието" в Краков, с който бе отбелязана 70-та годишнина от освобождаването на затворниците от "Аушвиц".

Фабриката за смърт е върху 40 хектара

"Докараха ви тук не в санаториум, а в немски концлагер." С тези думи са били посрещани докараните в Аушвиц.

В нацистка Германия е имало над 1100 концентрационни лагера. Повечето от тях са с "по-мек" режим и в тях са били затваряни военнопленници. Но водещата фабрика на смъртта е била именно Аушвиц, или на полски Освиенцим. Комплексът за масово избиване на хора е съставен от три части. Простира се върху площ от 40 хектара.
Аушвиц 1 е служил за административен център. Създаден е на 20 май 1940 г. върху основите на кирпичени сгради, ползвани преди за казарми. Първата група от 728 полски политически затворници е изпратена в лагера още на 14 юни същата година.

Аушвиц 2 е това, което обикновено се подразбира, като се говори за Освиенцим. Там са били държани стотици хиляди евреи, поляци, цигани и хомосексуалисти. Жертви на този лагер стават повече от милион души. Строителството на тази част започва през октомври 1941 г. Известният като Биркенау, Аушвиц 2 имал 4 газови камери и 4 крематориума.
Първоначално пещите били три. Инженерите пресметнали, че при натоварване нонстоп може да се изгорят 340 човека в денонощие. Началството благодарило на инженерите, но поставило нова задача - да се увеличи производствената мощност.

Недалеч от Освиенцим се намирали и още около 40 неголеми лагера, общо известни като Аушвиц 3. В Аушвиц-Бикернау са били депортирани повече от 1,3 милиона души от цяла Европа. От тях 1,1 милиона са били убити, като милион са били евреи. Новите затворници идвали ежедневно с влакове от цяла окупирана Европа. Делели ги на 4 групи. Първата се отправяла веднага към газовите камери. Това били преди всичко жени, деца, старци и всички, които не могат да минат пред комисията по пригодност за работа. Втората група затворници се отправяли на работа към заводите. Третата група, в която влизали близнаци и "малки хора" (хипофизни джуджета), били отвеждани за медицински експерименти при доктор Йозеф Менгеле, известен с името Ангела на смъртта. За реда в концлагера отговаряли 6000 есесовци. Отделна област в лагера се занимавала с жените. В друга област, наречена "канада", след приемането били сортирани и събирани номерата на убитите арестанти, за да могат да бъдат доложени по-късно на германското правителство.

"На Източния фронт, когато работите на немците станаха зле, цялата си злоба есесовците изляха върху руснаците. Те бяха дванайсет хиляди, а останаха може би шейсет човека. Имаше, например, такова наказание: отваряха вратите на бараката от едната и от другата страна, а беше зима и затворниците стояха голи. С маркуч надзирателите ги поливаха със студена вода", разказва бивш затворник от Освиенцим.
Съюзниците за пръв път разполагат с подробни въздушни снимки на лагера на 31 май 1944 г., заснети от самолети. На тях могат да се видят горящи планини от трупове.
Дейността на част от крематориумите и газови камери от концентрационния лагер е била прекъсната още от ноември 1944 г. Пещите за горене са били демонтирани и е трябвало да бъдат отново построени във все още смятания от нацистите за сигурен концентрационен лагер Маутхаузен.

Последните крематориуми били взривени от нацистите малко преди освобождаването на лагера през януари 1945 г.
Тогава са били евакуирани 60 000 концлагеристи. В лагерите и външните постове други 7500 души са били оставени, тъй като са били прекалено слаби или болни, за да могат да ходят. Повече от 300 са били разстреляни. Окончателното им унищожение е предотвратено само поради бързото напредване на съветските войски. Когато през 27 януари 1945 г. съветската армия превзема Освиенцим, те намират там около 7500 оцелели.
Лагерът и Аушвиц-Биркнау са били окончателно освободени следобед на 27 януари. Намерени са повече от един милион дрехи, приблизително 45 000 чифта обувки и 7 тона човешка коса, които са били оставени от СС.
В памет на жертвите от лагера през 1947 г. Полша създава музей на територията на Освиенцим.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай