29 деца жертви на атентата в Газиантеп

29 деца жертви на атентата в Газиантеп | StandartNews.com

29 от жертвите на терористичния акт на сватбеното тържество в турския югоизточен град Газиантеп онзи ден са деца, съобщи в. "Хюриет". Общият брой на загиналите се увеличи на 54.

При идентифицирането на жертвите се оказало, че 29 от тях са на възраст под 18 години. Общо 45 жертви са разпознати до момента. Сред тях 31 са от мъжки пол, а 13 - от женски, има и бебе на 3 месеца, съобщи частната агенция "Доган". Ранените са над 100, като 14 от тях са в много критично състояние. Стана ясно също така, че местната полиция издирва двама придружители на атентатора, повече подробности не се споменават.

Атаката бе извършена от атентатор самоубиец на възраст между 12 и 14 години. Турският президент Реджеп Ердоган обяви, че първоначалните доказателства сочат, че организатор е "Ислямска държава". Прокюрдската демократична народна партия обяви в неделя, че сватбеното тържество било за един от нейните членове. Младоженецът е сред пострадалите, но булката не била ранена. Агенция "Доган" допълва, че те са роднини, които са мигрирали от югоизточната провинция Сирт.

След атентата в Истанбул се проведе многохилядна антиправителствена демонстрация. Протестиращите обявиха, че държат правителството отговорно за атаката и настояват кръвопролитията да бъдат прекратени.

Днес турският външен министър Мевлют Чавушоглу заяви, че граничният регион със Сирия трябва да бъде напълно изчистен от ИД. Той подчерта, че Анкара продължава да подкрепя операциите в борбата срещу джихадистите. Сирийските бунтовници се подготвят да извършат атака, за да превземат Джараблус, който се намира на границата с Турция, от групировката, обяви по-рано високопоставен представител на бунтовниците. Ройтерс допълва, че това е действие, което би попарило надеждите на кюрдите за увеличаване на контрола в района.

В Ирак обезвреждат хлапе, опасано с експлозиви

Видео, публикувано в интернет, запечатва драматичния момент, в който иракски полицаи махат пояс с експлозиви от дете на около 12-13 години, изпратено от терористичната организация "Ислямска държава", миг преди да се самовзриви и да убие десетки невинни хора. Детето, което е облечено с фланелка на испанския футболен гранд "Барселона", а на гърба й пише името на Лионел Меси, избухва в сълзи, след като не успява да извърши пъкленото си дело и е обезоръжено онзи ден от иракската полиция в град Киркук, северно от Багдад.

Арестът на хлапето става след по-малко от 24 часа от самоубийствения атентат на сватба в Турция, предизвикан от друго дете, който уби най-малко 54-ма души и рани над 100.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай