11:50 ч.

09.11.17

1 мин.

0

0

0

28 години от събарянето на Берлинската стена

от редактор |

28 години от събарянето на Берлинската стена

Днес се навършват 28 години от историческото падане на Берлинската стена, разделяла символично Изтока и Запада по време на Студената война.


Стената е построена между 1961 и 1975 г. и разделя Берлин на Източен и Западен, като се превръща в граница между Федерална република Германия (ФРГ) и Германска демократична република (ГДР), обособени след Втората световна война.


Любопитен факт е, че падането на границата се дължи на грешка. На 9 ноември 1989 г. министър-председателят на ГДР (Източна Германия) Гюнтер Шабовски в публична реч обявява отмяната на ограниченията за излизане от Германската демократична република. Планът на управляващите е бил за плавно отпадане на ограниченията и постепенно преминаване към свободен режим на движение. В отговор на журналистически въпрос от кога влиза в сила новият режим, премиерът обаче отговаря: "Доколкото ми е известно, веднага". Когато чуват това, множество жители на Източен Берлин се втурват към стената, а граничарите не успяват да реагират и се въздържат да ги отблъснат с насилие. Хората от двете страни на изкуствената граница започват да рушат Стената.


В момента части от нея са запазени като паметник на събитията и са превърнати в обекти на съвременното социално изкуство. Парчета от стената се продават на колекционери от разрушаването насам за големи суми на търг.


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент