28 000 евро данък лукс за яхта в Гърция

28 000 евро данък лукс за яхта в Гърция | StandartNews.com

Солени налози за богатите, Ципрас планира предсрочни избори през ноември

Солени данъци за най-заможните гърци предвижда новата фискална политика на страната. Собствениците на яхти над 20 м ще плащат годишен данък "лукс" на стойност 28 хил. евро, обяви министерството на финансите, цитирано от вестник "Имерисия". Това е само пример за данъците, които вече ще трябва да плащат гърците. Става въпрос за данък върху доходите, данък за недвижима собственост, така наречения данък солидарност (който се удържа от най-богатите слоеве на населението за подкрепа на бедните граждани) и данък лукс.

Мерките са част от реформите, срещу които международните кредитори ще отпуснат нов заем на Гърция. Данък лукс тази година ще нарасне с 30% за хора, които имат автомобили с обем на двигателя над 2500 кубически сантиметра, басейни, самолети, а също така за пръв път този данък ще бъде платен и от собствениците на яхти с дължина над 5 м. Например автомобили с обем на двигателя от 3500 куб. см, които са на 4 години от произвеждането им и които се оценяват от данъчните инспектори на около 24 хил. евро, ще се облагат годишен данък от 3094 евро, а коли със същия обем, които са на 7 години - с данък 2166 евро. За басейн край къщата с размер 60 кв. м собственикът трябва да внесе в държавната хазна 1248 евро, за размер 100 кв. м - 2912 евро. За яхта или катер с дължина 7 м, която по оценка на данъчното управление струва например 12 хил. евро, годишният данък ще бъде 1560 евро, а за яхта с дължина 20 метра, оценявана на над 210 хил. евро, ще трябва да бъдат платени 27,5 хил. Евро. Освен всичко това работници и пенсионери с годишен доход над 30 хил. евро тази година ще трябва да платят по-висок данък солидарност. Междувременно друг гръцки вестник, "Етнос", пише, че премиерът Алексис Ципрас ще свика предсрочни избори на 8 ноември.

До 18 август премиерът иска да завърши преговорите с кредиторите, които се очаква да започнат утре. Според информацията, ако целият този план върви гладко и се започне с прилагането на мерките за гарантиране финансова помощ за страната, Ципрас планира да свика предсрочни избори през ноември, за да сложи край на вътрешните проблеми и разцеплението вътре в СИРИЗА.

Някои членове на гръцката управляваща партия СИРИЗА са искали правителството да сложи ръка на резервите на централната банка и да проникне незаконно до личните акаунти на данъкоплатците, за да се подготви план за връщане към драхмата, твърдят източници, цитирани от гръцките медии. В интервю пред RealNews бившият енергиен министър Лафазанис заяви, че настоял правителството да измъкне резервите от централната банка и така да се противопостави на ЕЦБ. Бившият финансов министър Янис Варуфакис пък казва, че малък екип в СИРИЗА бил подготвил планове за тайно онлайн копиране на данъчни акаунти. По думите му "План Б" е бил разработен още преди идването на власт, за да позволи на правителството да въведе паралелна разплащателна система, ако банковата система бъде блокирана.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай