08:41 ч.

09.11.14

2 мин.

7586

0

0

25 години от падането на Берлинската стена

от Татяна Миланова |

25 години от падането на Берлинската стена

в София денят се отбелязва с инициатива "Бягане към свободата"

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Берлин. На този ден преди 25 години се случва историческото падане на Берлинската стена, разделяла символично Изтока и Запада по време на Студената война. 


Стената е построена между 1961 и 1975 г. и разделя Берлин на Източен и Западен, като се превръща в граница между ФРГ и ГДР, разделени след Втората световна война. 


Любопитен факт е, че падането на границата се дължи на грешка. На 9 ноември 1989 г. министър-председателят на ГДР (Източна Германия) Гюнтер Шабовски в публична реч обявява отмяната на ограниченията за излизане от Германската демократична република. Планът на управляващите е бил за плавно отпадане на ограниченията и постепенно преминаване към свободен режим на движение. В отговор на журналистически въпрос от кога влиза в сила новият режим, премиерът обаче отговаря: "Доколкото ми е известно, веднага". Когато чуват това, множество жители на Източен Берлин се втурват към стената, а граничарите не успяват да реагират и се въздържат да ги отблъснат с насилие. Хората от двете страни на изкуствената граница започват да рушат стената.


В момента части от нея са запазени като паметник на събитията и са превърнати в обекти на съвременното социално изкуство. Парчета от стената се продават на колекционери от разрушаването насам за големи суми на търг. 


По повод годишнината в германската столица изгря инсталация от светлинни балони по продължение на 15-километрова отсечка от някогашната стена, преминаваща през ключови места в Берлин, сред които Бранденбургската врата, Райхстага, Потсдам плац и Чекпоийнт Чарли.


в София денят се отбелязва с инициатива "Бягане към свободата"


Посолството на Германия у нас организира инициатива "Бягане към свободата", посветена на годишнината от падането на Берлинската стена, съобщи БНР. С участието си в проявата, София ще е един от 80-те града в света, които се присъединяват към честванията.


Стартът е в 14 часа пред паметника на Берлинската стена до НДК, каза пред националното радио Георги Станоилов от неправителствената организация "5kmrun.bg", съорганизатор на проявата: "Уникалното за Паметника на Берлинската стена е това, че в момета блокове от нея могат да се видят само на три места и, за наша радост, единствено в България достъпът до този паметник е абсолютно свободен. Другите две места, на които Берлинската стена съществува като паметник, това са "Майкрософт" и "Гугъл", но, за съжаление, там достъпът е ограничен само за техните служители. Така че, заповявайте! Повечето хора в България не знаят, че този паметник съществува в България и затова той не е толкова популярен сред българите, за ралика от чужденците и най-вече германците."


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент