2000 имигранти щурмуват Ламанша (ОБЗОР)

2000 имигранти щурмуват Ламанша (ОБЗОР) | StandartNews.com

Суданец загина при поредната бежанска вълна през тунела

Суданец загина при поредния мигрантски наплив към Евротунела в Кале, предаде Би Би Си. Повече от 3500 нелегални имигранти щурмуваха терминала на тунела от френска страна за два дни. Атаката им се превърна в гонка с полицията, която завърши с над 200 арестувани бежанци. Екипи на "Евротунел" са намерили тялото на суданеца в сряда сутринта, като се смята, че вероятно той е бил ударен от камион, който е излизал от един влаковете, превозващи транспортни средства между Франция и Великобритания. По данни на френски медии това е деветият мигрант, загинал в Евротунела от началото на юни. Двама други отново от судански произход в момента се възстановяват в болница, след като бяха ударени от високоскоростни влакове в понеделник.

Междувременно многобройни групи от имигранти пробиха огражденията на тунела в Кале, като щурмът им е описван като едно от най-тежките нарушения на сигурността в историята на подводния тунел. Един от френските полицаи, присъствал на мястото, описва ситуацията като "абсолютен хаос".

"Те се промъкваха през дупки в огражденията и скачаха към влаковете", разказва един от полицаите. Това е втора поредна нощ, в която към тунела се насочват вълни от хиляди мигранти, оставяйки почти безпомощни органите на реда. Много от влаковете са блокирани вследствие на атаката на мигрантите, а пътниците в тях са останали блокирани във вагоните за повече от час. Други от влаковете пътуват със сериозни закъснения. По официални данни над 200 полицаи са били мобилизирани да се справят със ситуацията. Британският вътрешен министър Тереза Мей заяви, че Лондон ще отпусне допълнителни средства за повишаване на сигурността около тунела, като парите ще бъдат използвани за изграждане на нова 2-километрова ограда. От своя страна компанията, която управлява тунела под Ламанша, поиска от Великобритания и Франция милиони като компенсация заради нерегламентираното преминаване, което води и до прекъсване на движението.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай