1,5 млн. британци искат нов вот

1,5 млн. британци искат нов вот | StandartNews.com

Младежи излязоха на протести срещу Брекзит

Шотландия почва преговори за оставане в ЕС

Ден след съдбоносния референдум, на който британците решиха да излязат от ЕС, политическият им махмурлук започна да отминава. Това пролича от събраните само за 24 часа над един милион подписа под петиция, призоваваща за нов вот. В същото време младежи, разгневени, че бъдещето им е решено от по-възрастните избиратели, излязоха на протест срещу Брекзит. Шотландия пък, която гласува срещу излизането, обяви, че започва разговори с Брюксел как може да остане част от ЕС.

Онлайн петицията набра огромна сила днес, като по 32 души в секунда слагаха подписите си под нея. Тя призовава британските депутати да разгледат възможността за нов референдум за членството на Обединеното кралство в ЕС. "Ние, долуподписаните, призоваваме правителството да приложи правилото, според което, ако гласувалите за или против (членството в ЕС) са по-малко от 60%, а участието на избирателите - под 75%, то трябва да бъде проведен нов референдум", се казва в текста. На референдума в четвъртък 52% гласуваха в полза на Брекзит, а 48% бяха против. Във връзка с масовия наплив на интернет потребители работата на сайта на британския парламент, където е регистрирана петицията, беше временно преустановена. Повечето от подписалите се са от Лондон, Брайтън, Оксфорд, Кембридж и Манчестър. По закон за разглеждане на петиция в парламента са необходими 100 000 подписа, така че депутатите може да разгледат искането следващата седмица. Десетки недоволни младежи протестираха в Лондон срещу изхода от референдума. С плакати с надписи "Без граници" и "Добре дошли, бежанци", и знамена те отидоха пред парламента и правителството. Младите хора заляха социалните мрежи с гневни статуси срещу това, че по-възрастните са решили бъдещето им, без да вземат под внимание мнението им. Оказа се дори, че някои британци съжаляват за начина, по който са гласували, и биха искали резултатът да е различен.

Междувременно стана ясно, че Шотландия иска да започне незабавни преговори с ЕС, за да запази мястото си в съюза. Това заяви премиерът на Шотландия Никола Стърджън след спешна среща на кабинета в Единбург. "За да защитим отношенията на Шотландия с ЕС и мястото й в единния пазар, кабинетът се договори, че ние ще се опитаме да започнем незабавно обсъждане с европейските институции и другите държави членки, за да проучим всички възможности за запазване на мястото на страната ни в общността", заяви тя. Стърджън посочи още, че местното правителство се подготвя да представи законодателни промени, които позволяват провеждането на втори референдум за независимост. На допитването през 2014 г. над 55 на сто от шотландците гласуваха за оставане в Обединеното кралство. Още в петък Стърджън отбеляза, че резултатите са отбелязали преобладаващото желание на шотландците да останат в ЕС, като 62% са подкрепили това, срещу 38% за напускане и е "демократически неприемливо" Шотландия да бъде изкарана от ЕС против волята си. В същото време лидерите на Ирландия и британската провинция Северна Ирландия отхвърлиха призива на партията Шин Фейн да се организира референдум за обединяване на острова след решението на британците за излизане от ЕС. Ирландският премиер Енда Кени заяви, че има по-спешни проблеми в близко бъдеще. Премиерката на Северна Ирландия Арлийн Фостър също отхвърли идеята за референдум. Северна Ирландия масово гласува за оставане в ЕС, което накара Шин Фейн да поиска референдум за обединение.

Германия: Ще съхраним Европа
Великобритания ще ни липсва на семейната маса, заяви Юнкер

Идеята за единство на Европа остава актуална и след Брекзит, а процесът на излизане на Великобритания от ЕС трябва да започне колкото е възможно по-скоро. Това заяви германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер след срещата със своите колеги от Франция, Италия, Белгия, Холандия и Люксембург в Берлин.

"Потвърдихме волята си, че ще съхраним Европа заедно", каза той. "Процесът на излизане на Великобритания от ЕС трябва да започне колкото може по-скоро, за да се концентрираме върху други въпроси, актуални за Европа", отбеляза дипломат №1 на Германия. В противен случай щял да започне "период на неизвестност", който може да навреди на бъдещето на отношенията на ЕС с Великобритания. Според член 50 на Лисабонския договор Лондон трябва официално да уведоми Брюксел за намерението си да напусне ЕС. "Никой не може да наложи на Лондон тази стъпка, британските власти сами трябва да предприемат това", посочи още Щайнмайер.

Той и неговите колеги от Франция, Италия, Холандия, Люксембург и Белгия - петте други страни основателки на ЕС, обсъдиха и документа за "гъвкав съюз", който предвижда страните да не участват във всички интеграционни проекти на Евросъюза. В началния текст на документа, съставен от Берлин и Париж, се отбелязва, че двете държави трябва да работят, за да не се повтори подобен сценарий като този във Великобритания и в други държави от ЕС. Резултатите от срещата на външните министри ще бъдат представени утре в Берлин на канцлера Ангела Меркел и президента Франсоа Оланд.

Във вторник лидерите на 28-те страни от ЕС ще се съберат на двудневна среща в Брюксел. Британският премиер Дейвид Камерън ще информира на вечеря 27-те си колеги за резултата от референдума, каза председателят на Европейския съвет Доналд Туск. След това Камерън ще се върне в Лондон, а в сряда другите 27 лидери за първи път ще се срещнат без него в неофициален формат. Тези срещи са неофициални, защото на тях не се взимат решения. "Ще разискваме така наречения процес на развода", поясни Туск.

"ЕС със сигурност не е съвършен, но е най-доброто, с което разполагаме, за да съберем страните от Европа на една и съща маса, за да постигнем компромис с цел хората да живеят в мир, свободни и в благополучие. Великобритания ще ни липсва на тази семейна маса", каза пък председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер в интервю за в. "Билд" Той посочи и отговорността и противоречивата позиция на Камерън. "Когато човек от понеделник до събота кълне Европа, е трудно в неделя да мине за убеден европеец", обвинително заяви Юнкер и добави, че Брюксел не носи никаква отговорност за резултатите от референдума, който бе поискан лично от Камерън.

Вноската на Берлин скача с 3 млрд. евро

Излизането на Великобритания от ЕС ще струва скъпо на Германия. Нейната ежегодна вноска в бюджета на съюза ще се увеличи с 3 млрд. евро. Това се казва в документ на министерството на финансите на ФРГ за вътрешно ползване, посветен на плановете на Берлин в случай на Брекзит.

Експертите на ведомството уточняват, че на Германия ще й се наложи да плаща повече, защото с излизането на Великобритания ЕС ще се лиши от третия по големина източник за попълване на касата. В документа, цитиран от "Ханделсблат", пише, че при Брекзит Берлин ще предложи на Лондон "конструктивни преговори за излизане от състава на ЕС". Те обаче щели да бъдат трудни, защото ще стане дума за излизането на Великобритания от Европейската инвестиционна банка, за правата и задълженията по бюджета на ЕС и въпроса, дали Лондон ще може да заеме поста ротационен председател на ЕС догодина.

Удар по кредитния рейтинг на Лондон

Рейтинговата агенция "Мудис" понижи перспективата за кредитния рейтинг на Великобритания от стабилна до негативна, съобщи Би Би Си. Причината са резултатите от референдума, на който британците подкрепиха излизането на страната от ЕС. От агенцията заявяват, че резултатът "може да е предвестник на продължителен период на нестабилност". Това може да има негативно отражение върху средносрочните перспективи за растеж.

Чужденци се втурнаха към скъпите имоти

Заможни чужденци се втурнаха да купуват имоти в скъпите квартали на Лондон, възползвайки се от отстъпката, която биха получили заради по-евтината лира, съобщи "Файненшъл таймс". "Тази сутрин приключихме сделка с италиански клиент за 18 млн. лири, който ще плати 12% по-евтина цена, отчасти заради паунда", обясни брокерът от Челси Чарлс Макауъл. В петък британската валута падна с 5,8% спрямо еврото и с близо 8% спрямо долара, достигайки 31-годишен минимум. Лондонската агенция за недвижими имоти "Декстърс" съобщи, че в петък е финализирала няколко десетки сделки. В същото време обаче други брокери споделят, че има и купувачи, които се отказват от сделки, обезпокоени от това дали и в бъдеще Лондон ще остане такъв голям финансов и бизнес център. Други пък се надяват цените на имотите да паднат.

Британският еврокомисар хвърли оставка

Британският еврокомисар Джонатан Хил, който отговаря за финансовата стабилност, финансовите услуги и капиталовите пазари, обяви, че подава оставка след референдума за излизане на Обединеното кралство от ЕС. По думите му не е правилно той да продължи да изпълнява задълженията си. Хил увери, че въпреки това ще работи за плавно предаване на задачите на бъдещия му заместник. "Не мисля, че е правилно да продължа да бъда британски комисар, все едно че нищо не се е случило", каза Хил, който агитираше против Брекзит. "Затова казах (на председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер), че ще се оттегля", заяви той, цитиран от Ройтерс.

Хил добави, че както много хора в Брюксел и Великобритания е разочарован от резултата от референдума. "Бих желал той да беше завършил по друг начин и се надявах, че Великобритания ще поиска да играе роля в спора за отворена, гъвкава и конкурентноспособна Европа със свободна търговия. Британският народ обаче взе друго решение и то е резултат от демократичен избор", каза Хил.

Шулц: Скандално е Камерън да си ходи чак през октомври

Скандално е, че британският премиер Дейвид Камерън ще напусне поста си чак през октомври. Това заяви шефът на ЕП Мартин Шулц. Когато Камерън обяви през 2013 г. намерението си да организира референдум за членството на Великобритания в ЕС, "той взе в плен цял континент заради тактическите си преговори", заяви Шулц пред телевизия А Ер Де. След победата на желаещите излизане на Великобритания от ЕС на референдума в четвъртък, Камерън обяви, че подава оставка, като уточни, че ще напусне поста си след избирането на нов лидер на конгреса на Консервативната партия в началото на октомври. "Отново цял континент е взет за заложник заради вътрешнопартийни решения на британската Консервативна партия", заяви Шулц, който смята, че оставката ще настъпи прекалено късно. Референдумът е лична грешка на премиера Камерън, заяви от своя страна еврокомисарят за цифровата икономика Гюнтер Йотингер по телевизия Евронюз.

Шеф на хеджфонд изкара 220 млн.

Шеф на британски хедж фонд спечели 220 млн. лири за себе си и своите инвеститори, след като "заложи" в полза на Брекзит, съобщи "Дейли мейл". Докато повечето заложили търпяха загуби, поддръжникът на излизането на ЕС Криспин Оди се похвали, че е победител. 57-годишният бизнесмен управлява над 8 млрд. лири и притежава около 900 млн. лично богатство. Преди референдума той е инвестирал в злато и е заложил, че лирата ще се срине спрямо долара. В деня след вота инвеститорите се втурнаха да купуват злато, чиято цена достигна двегодишен максимум.

Няма опасност за "Игра на тронове"

Феновете на "Игра на тронове" могат да си отдъхнат - излизането на Великобритания от ЕС няма да повлияе върху заснемането на следващите сезони на култовия сериал, съобщи тв компанията HBO, цитирана от онлайн изданието "Темпо".

Част от сериала се снима на терен в Северна Ирландия. След положителния вот за излизане от ЕС притесненията, че това ще доведе до отлив на филмовата индустрия от Кралството, бързо се увеличиха. В първите си сезони "Игра на тронове" дори разчиташе на допълнително финансиране от ЕС, но вече такова няма. Сериалът обаче продължава да получава финансиране от британски фондове за регионално развитие и развитие на местен бизнес, а бюджетът му е 10 млн. долара на епизод.

"Не очакваме, че резултатът от референдума ще има материален ефект върху това HBO да продължава да продуцира и снима "Игра на тронове", коментира телевизията. Според HBO място за притеснение няма и тя не очаква сериалът да бъде засегнат по някакъв начин.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай