1300 компании напуснаха Барселона

1300 компании напуснаха Барселона | StandartNews.com

Над 1300 компании, регистрирани в Каталуня, са намерили друго място в Испания за централния си офис, откакто жителите на автономната област гласуваха на референдум за независимост. Това сочат данни на официални испански институции, цитирани от "Дневник".

До сега 1302 компании, базирани в Барселона, бяха преместили централите си към други области на Испания, считано от деня след референдума (2 октомври). Испанската агенция по вписванията отчита 670 такива случая само между понеделник и петък миналата седмица. В четвъртък броят им е най-голям за ден до момента - 268. Повечето от тях до (1165) момента са били базирани в област Барселона, малка част в Жирона, Лейда и Тарагона.

Обратното решение - да преместят централата си в Каталуня - са взели 54 компании за същия период.

Сред напусналите Каталуня са най-малко 45 средни и големи предприятия, включително шест от седемте базирани в Барселона компании, листвани на испанската борса. Останалите са със значителна тежест в испанската икономика. След компаниите от "Ибекс" са две водещи банки(Caixabank и Sabadell), телекомът Cellnex, корпорацията от сектора за недвижими имоти Inmobiliaria Colonial, конгломератът Albertis, управляващ пътна и телекомуникационна инфраструктура и Gas Natural, газоразпределителен оператор в Европа и Латинска Америка с основни акционери Caixabank и Repsol.

Сред по-малките компании са производители на хранителни продукти, специализирани във финансови услуги, издателски гигант, агенции за недвижими имоти, производител на цимент, застрахователни компании и по-малки банки и много други. Обявявайки решението за преместването на Bruixa d'Or, компанията, управляваща една от най-известните лотарии в Испания, шефът ѝ Шабиер Габриел и Лисет, каза в интервю за испанска телевизия: "Правя го, защото много обичам Каталуня, но съм испанец." Габриел и Лисет се смятат за един от най-богатите каталунски предприемачи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай