Шестима българи в судански капан

Шестима българи в судански капан | StandartNews.com

Шестима българи са в лапите на судански бунтовници, които принудилно презимиха хеликоптер на "Хели ер-САУ", работещ за ООН. Те са добре, за тях не е искан откуп. Групировката, която ги държи, се казва "Народно движение за освобождение на Судан - Север". 

Бунтовници приземиха хеликоптер на "Хели ер-САУ", държат два дни екипажа

Сънародниците ни са добре, не е искан откуп срещу освобождаването им

Шестима българи са в лапите на судански бунтовници от понеделник. Тогава хеликоптер на българската авиокомпания "Хели ер-САУ", работещ за ООН, е бил принуден да кацне в района на град Кадугли, в Южен Судан. Българите на борда - трима души екипаж и трима служители на компанията, са били задържани от групировката "Народно движение за освобождение на Судан-Север", която води военни действия срещу правителствените сили в района, съобщиха от Външно министерство. До снощи информацията гласеше, че пленените българи са добре, за тях не е искан откуп и се водят интензивни преговори за освобождаването им. Очакваше се това да стане максимално бързо.

Хеликоптерът е изпълнявал полет по договор със Световната продоволствена програма на ООН и е летял по маршрут Румбек, Южен Судан - Хартум. За изпълнението на полета има издадени надлежни разрешения от суданските и южносуданските власти. Зенитни части на суданските бунтовници са принудили хеликоптера да се приземи в контролирана от тях територия в Нубийските планини, съобщава сайтът на радио "Дабанга".

Помислихме, че това е хеликоптер на суданската армия, който облита нашите територии, затова го принудихме да кацне. Готови сме да освободим българските пилоти, ако се докаже, че те наистина са работели за ООН, обяви във Фейсбук говорителят на движението Мубарак Ардол. Телефонът му цял ден вчера бе изключен.

Според някои източници от Судан хеликоптерът кацнал в контролираната от бунтовниците територия заради техническа повреда. Това не е вярно, машината е напълно изправна, отговориха от "Хели ер-САУ". От компанията потвърдиха, че най-вероятно хеликоптерът е бил обстрелван от земята, за да кацне. Този тип машини летят на около 3000 метра височина, което е в обсега на всички оръжия, обясниха специалисти. Суданското правителство е изпратило в района военен самолет, който е локализирал хеликоптера от въздуха, констатирайки, че няма видими поражения по него.
Външното министерство в суданската столица Хартум отказа коментар пред "Стандарт". Наш източник от Хартум увери, че шестимата българи са добре. Според него бунтовниците са превзели хеликоптера по погрешка, вземайки го за военен.
От суданското посолство в София отказаха допълнителен коментар. Консулът г-н Ясин Адам увери, че посолството е изпратило официална нота до външното министерство на Судан, като все още очакват отговор. По информация на мениджъра на българската авиокомпания в Судан "шестимата българи се намират на сигурно място и се чувстват добре". Представители на Световната продоволствена програма на ООН са влезли в контакт със суданската бунтовническа групировка. Министерството на външните работи е в постоянна връзка с кабинета на Генералния секретар на ООН, със зам. генералния секретар на ООН по хуманитарните въпроси, с ръководството на СПП и други отговорни органи на световната организация, които са ангажирани от България и полагат всички възможни усилия за освобождаването на сънародниците ни.

Специално за "Стандарт" Мариан Карагьозов, член на Дружеството за ООН, отдел "Хуманитарни мисии в арабските страни", коментира, че българските пилоти имат много добър имидж в чужбина, славят се с много добри качества и затова са наемани от много частни фирми в Африка, както и в гражданската авиация. Поради високата си квалификация те са търсени и към тях винаги е имало уважително отношение. Въпреки че в Судан има проблеми и разделение, отношението към българите винаги е било добро, коментира Карагьозов. В страната действат различни въоръжени групи и отряди, но техните разногласия са по-скоро вътрешни, за начина на управление и правителствената власт, отколкото външни. Разногласията в Судан са породени от различни етнически и конфесионални групи. Ситуацията там е доста неясна, но тя едва ли ще рефлектира пряко на случая, допълни Карагьозов. Според други дипломати групировката, пленила българите, по-скоро търси политическа легитимация.

Очакват днес освобождаване

Не са искали откуп, каза директорът на "Хели ер-САУ" Захари Алексиев

Никой не е искал никакъв откуп, нито каквото и да било друго от нас. Това заяви специално за "Стандарт" изпълнителният директор на авиокомпания "Хели ер-САУ" Захари Алексиев.

Преговорите се водят от специализираните служби към ООН, обясни Алексиев и допълни: "Не ни съобщават абсолютно никакви подробности, единствено ни успокояват, че хората ни са живи и здрави и че преговорите напредват" - обясни Алексиев. Доколкото разбирам, целта на похитителите е чрез задържането на нашия хеликоптер да се даде гласност на някакви техни искания пред световната общественост, коментира Захариев и изрази увереност, че съвсем скоро, "вероятно утре" (б.а. - днес), задържаните служители ще бъдат освободени.

Хеликоптерът Ми-8 е приземен в район, контролиран от антиправителствени формирования, на около 600 км южно от Хартум, обясни Алексиев. Машината е изпълнявала хуманитарна мисия по Световната програма по прехрана на ООН, като основно е превозвала храна и медикаменти. Освен задържаната машина мисии на ООН в Судан и региона изпълняват още 3 хеликоптера Ми-8 на авиокомпанията, както и 5 самолета L-410 - по два в Северен и Южен Судан и един - в Централноафриканската република.

Държаха трима пилоти 145 дни

Трима български пилоти, които работеха за Организацията по прехраната на ООН, бяха отвлечени на 13 януари 2011 г. от група въоръжени мъже от летище в Ум Шалая, на 60 км югоизточно от столицата Ел Дженейна на суданската провинция Западен Дарфур. Тримата служители на авиокомпания "Хели Ер-САУ" бяха освободени след 145 дена в плен. "Хели Ер" повече от 10 години работи по договор със Световната програма по прехрана на ООН (UNWFP). Фирмата оперира основно по програми на ООН и на Световната програма по прехрана към ООН от 1997 г. Изпълнили са много полети в трудно достъпни места и размирни държави, като Ангола, Гвинея, Мозамбик, Бряг на Слоновата кост, Сиера Леоне, Судан, Афганистан, Сомалия и др.

Мубарак Ардол се похвали във Фейсбук

Групировката се сражава срещу правителството

Групировката "Народно движение за освобождение на Судан-Север", която задържа шестимата българи, е забранена военна организация в Судан. В момента тя действа активно предимно в щатите Сини Нил и Южен Кордофан, където добре въоръжените отряди организират бунтове срещу правителството на Судан. Движението изигра основна роля за отцепването на Южен Судан. След години на затишие, през 2011 г. "Север" премина в настъпление, след като Южен Судан получи независимост. Оттогава бунтовниците от "Север" водят ожесточени сражения с армията на Република Судан. Целта им е да свалят режима на президента Омар ал Башир или поне да отделят от Република Судан още два щата Южен Кордофан и Сини Нил. Въпреки всеобхватното мирно споразумение, конфликтът между групировката и правителството на Судан продължава. Разногласията с централните органи са принудили президента Ал-Башир официално да забрани партията.

Движението обявява, че се стреми да промени политиката на Хартум и "да изгради нов център за благото на всички суданци, независимо от тяхната религия, пол или етническа принадлежност". Движението е създадено от Малик Агар, вицепрезидент е Абделазиз Ал-Хиллу, генерален секретар и кандидат за президент е Ясер Арман. Официален говорител на групировката е Мубарак Ардол, в чиято Фейсбук страница бе оповестена новината за свалянето на хеликоптера с българския екипаж.

Случаят е грешка

Инженер Мохамед Садик Ораби е високопоставен служител на държавната администрация в Хартум. Пред "Стандарт" той коментира движението, отвлякло българите, и какви са неговите искания.

- Г-н Ораби, какво знаете за "Народно Движение за освобождение на Судан-Север"?

- Тази организация е забранена от правителството на Судан, тъй като тя се бори против официалната конституция на страната. Това е една войнствена групировка, която е против методите на управление и централизираното правителство. Те искат свободно управление и в него да взимат участие всички религиозни общности, което противоречи на официалната конституция на Судан.

- Какви са техните искания? За какво се сражават?

- Освен идеологически, техните претенции са и териториални. Те претендират за част от суданските земи, известни като земите на Нубия. Точно в тези местности те извършват и нападения, около Нубийските планини, претендирайки неоснователно за тях. Нубия е част от истинската древна суданска култура и не принадлежи на Южен Судан.

- С каква цел са принудили хеликоптер на хуманитарна програма на ООН да извърши принудително кацане?

- Случаят с хеликоптера е чиста грешка. Хеликоптерът е кацнал на територия, контролирана от тях, принудително поради техническа неизправност и те са го пленили, мислейки го за военен, на суданското правителство. Точно на тази територия се водят ожесточени битки между тях и правителствените сили.

- Знаете ли нещо за нашите сънародници?

- Доколкото знам от съобщенията по суданските медии, вашите пилоти са добре, в добро здраве и кондиция и отношението към тях е добро. Ние имаме традиционни отношения с българските пилоти, датиращи от години, и принципно отношението към тях е изключително уважително, поради този факт дълбоко се надявам групировката да ги освободи живи и здрави. Те не са военни, а са служители на ООН, така че не виждам причина да бъдат задържани.

Митов: Добре са

"Нашите съграждани са добре. За тях се преговаря на най-високо ниво от ООН. Това можем да кажем за момента". Това каза вчера външният министър Даниел Митов. Той отказа каквито и да е подробности около имената и състоянието на шестимата българи, задържани от бунтовническа група в Судан.

"Не става дума за плен в случая, но повече от това предлагам да не коментираме", лаконично допълни дипломат номер 1. По думите му Външно министерство е в непрекъсната връзка с хората от ООН, пряко ангажирани с освобождаването на българите.

 

Судан е една от най-нестабилните държави в света. Причината е конфликтът в Южен Судан и незавършилата война в Дарфур. В страната дълги години се води гражданска война поради политически и икономически неравенства. В Северен Судан със столица Хартум живеят предимно арабски мюсюлмани, както и християни копти. В южната част на страната преобладават африканци - не араби, изповядващи традиционни езически местни религии.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай