Сашо звънна от Катманду: Жив съм, спя по поляни (ОБЗОР)

Сашо звънна от Катманду: Жив съм, спя по поляни (ОБЗОР) | StandartNews.com

Земетресението в Непал завари три групи от по 10-15 души български алпинисти. Според последните данни всички са живи и здрави. От Външно министерство съобщиха за "Стандарт", че е установена връзка с почти всички българи, за които е известно, че се намират в Непал. Сред тях са мъж и жена, които са били далеч от епицентъра на земетресението. Приятел на първата група алпинисти е съобщил, че те са добре и изчакват възможност да напуснат страната. Втората група ще напусне Катманду на 30 април. Министерството се опитва да се свърже с двама мъже, отпътували на 30 март за Непал и обозначили се в платформата на Външно "Пътувам за...", които е трябвало да напуснат страната на 22 април. Една българка се е свързала с почетния ни консул в Непал, съобщила, че е добре и че иска да напусне страната. Фотографката Кристина Димитрова е пуснала съобщение в Туитър, че е добре, а двама мъже са се обадили в посолството ни в Индия, за да съобщят, че са невредими.

Ще го посрещна с курбан във Варна, зарича се щастливият баща

Варненският студент Александър Димитров от Варна, който от петък беше в неизвестност след опустошителното земетресение в Непал, е жив и здрав. Днес следобед той е успял да се свърже с майка си по мобилния си телефон.
Добрата новина съобщи през сълзи баща му Христо Димитров. "Сашо е говорил с майка си в Германия за около 20-30 секунди, защото щяла да му падне батерията. Спял тези дни след земетресението някъде на поляните сред хаоса. Нямал документи, пари, само дрехите на гърба си", обясни безумно щастливият родител.
Синът му успял да каже на майка си, че е много гладен.

"Ще потърпи, щом е жив и здрав", утешаваше се вече баща му след три дни чакане да се случи чудото. От Външно министерство също му се обадили да кажат, че Александър е сред оцелелите и е добре.
"Сега е важно да намери къде да зареди батерията си, да ми звънне, а след това ще се разберем с Външно как ще съдейства да си го приберем в България без документи", казва бащата. Неговият телефон вече е прегрял от обажданията на близки и приятели на семейството и младежа, за да го поздравят, че той наистина живее втори живот.
"Да се прибере във Варна, ще дадем и курбан за здраве", уверява развълнуваният и щастлив баща.
Информацията за изчезването на Александър, за чиято съдба преживяваше цяла България, беше публикувана в Google Person Finder, чиято платформа беше активирана след труса. Близък на младия 25-годишен мъж, подписал се като Данаил, е попълнил данни за него, че е рус, с брада и дълга коса и е отседнал в местния хотел в Катманду -"Backpackers".
Александър, който е втори курс студент по туризъм в холандския университет"Бреда", заминал на 2 февруари на петмесечна практика в столицата на Непал. "От ВУЗ-а изпращат по един човек в дадена дестинация. Сашо избрал сам Катманду, защото е най-евтино, плащал само спането там. Иначе трябваше да избира между Дубай, Швейцария и Непал", разказа баща му Христо.

Александър е единственото дете на семейството. Майка му е на гурбет в Германия и се грижи за болни хора там. Двамата родители прекарали последните денонощия в непрекъснати разговори по телефона, очаквайки вест или обаждане от сина им. За последно преди земетресението се чули по скайпа миналия четвъртък.
Александър си идвал за Нова година, а сега го чакат през юли да се върне във Варна, за където си купил предварително билет от нискотарифните компании. През август щял да се прибира в Холандия отново. В морската столица е завършил елитното руско училище, където освен руски учил и италиански език. Според бащата синът му си има приятелка, но много, много не споделял за личния си живот.

Стоян и трите му деца слизат на фенерчета

Тежко е положението в базовия лагер под Еверест, съобщава във Фейсбук българинът Стоян Маринов, който заедно с трите си деца е бил в планината по същото време. "Положението в базовия лагер е напечено. Току-що доведоха носач със счупени ребра оттам. Хората, които го доведоха, твърдят, че още десетки ще слизат до довечера. Помолиха ни да се омитаме, за да има места за тях. Проблемът е, че вторични трусове продължават и едно такова слизане също крие рискове. Чакаме водача ни да се върне от мястото на трагедията, за да решим как и дали ще правим преход на фенерчета", пише Маринов, цитиран от агенция Блиц.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай