Пилотите ни в Судан освободени от жени

Пилотите ни в Судан освободени от жени | StandartNews.com

Вадят им паспорти в Египет, чакат ги у нас най-рано след седмица

Смели дами освободили шестте БГ пленници в Судан. За това се похвалиха от "Новата суданска женска лига" в бежанския лагер Ида в Южен Судан. "От името на жените по целия свят имаме удоволствието да обявим, че ръководството на "Народното движение за освобождение на Судан-Север"/SPLM-N/ и гражданската администрация в освободените райони са отговорили на инициативата ни и по наше искане и настояване българските пилоти и екипажът на Световната продоволствена програма /WFP/ са освободени", обяви пред sudaneseonline.com днес председателят на Лигата г-жа Хусна Ал-Нур. "Eвакуирането на пилотите е хуманитарен жест към техните семейства и в подкрепа на жените на държавата България", казва се още в изявлението.


Шестимата българи, които бяха задържани на 26 януари от бунтовническата групировка "Народно движение за освобождение на Судан-Север", са освободени, но са останали без документи и не могат да се приберат. Това научи "Стандарт" от отлично информирани източници, близки до случая. Двамата пилоти, бордовият инженер и тримата механици се намират на сигурно място на територията на Република Южен Судан и са в ръцете на екип на Световната продоволствена организация на ООН, съобщи днес Външно министерство в София. Те бяха пленени, след като въоръжени принудиха хеликоптера им да кацне в района на град Кадугли, в южната част на Република Судан. Нашенците са служители на авиокомпания "Хели Еър", изпълняваща договор за Световната продоволствена програма на ООН. Машината им летяла от град Румбек, Южен Судан, до столицата на Република Судан - Хартум, за извършване на технически преглед и не е превозвала хранителни продукти.
"При приземяването на хеликоптера бунтовниците отвели българите, а целият им багаж, заедно с документите за самоличност, са останали в машината, която е била

разграбена от местни бандити

нямащи нищо общо с похитителите", поясниха източниците ни. Те увериха, че българите се чувстват добре и с тях са се отнасяли също добре, докато са били в плен. Пуснали са ги, след като са се уверили, че сънародниците ни не работят за властите в Хартум, а са хуманитарни служители.
На въпрос как българите са стигнали от мястото, където са държани в плен, до бежанския лагер Ида в Южен Судан, източниците ни посочиха, че са се придвижили пеш, през границата на двете държави. Хеликоптерът им е останал там, където се е приземил, много вероятно след заплаха за огън от земята. И тепърва ще се мисли какво да се прави с него. Така или иначе

машината е застрахована

и е напълно възможно да не се правят усилия за връщането й, но това последното засега е само хипотеза.
Предстои сънародниците ни да бъдат откарани с хеликоптер до град Джуба, където ще преминат медицински прегледи в местните офиси на ООН. След което ще трябва да отидат до най-близкото българско посолство, най-вероятно в египетската столица Кайро (което е акредитирано за Република Судан и Южен Судан, тъй като нямаме посолства в Хартум и Джуба - б. р.), за да си извадят пасавани. Което пък технически е възможно да стане само за ден, но източниците ни посочиха, че не знаят какво са решили българите - да се върнат в родината, да отидат да работят на друго място или да си останат на сегашната позиция. При всички случаи, ако решат да се приберат в България, то това ще стане най-рано след седмица или десет дни, докато преминат всички процедури в ООН, коментираха запознати.
"Хели Еър" е контрактор на ООН от началото на демократичните промени у нас и в момента 8 машини на компанията, както хеликоптери, така и самолети, участват в хуманитарни мисии в Африка.
През януари 2011 г. трима български пилоти на същата авиокомпания, които също работиха за Организацията по прехраната на ООН, бяха отвлечени от група въоръжени мъже от летище в Ум Шалая, на 60 км югоизточно от столицата Ел Дженейна на суданската провинция Западен Дарфур. Тогава тримата - Бранко Чорбаджийски, Веселин Манолов и Александър Димитров,

бяха освободени след 145 дни

в плен. "Между двата случая няма аналогия. През 2011 г. тримата българи бяха разменени срещу храни, а сега не е искан и не е даван никакъв откуп", коментираха източниците ни. И допълниха, че в първия случай е ставало дума за откровени похитители, отвличащи за получаването на финансови и нефинансови облаги, а в този случай бунтовниците от "Народно движение за освобождение на Судан-Север" са търсели "политическа легитимация", тоест стремели се да бъдат признати за субект за преговори. Както и се случи - ООН е преговаряла директно с тях, а не през правителството в Хартум. Групировката се сражава с правителствените части на Хартум и е същата, която извоюва независимостта на Южен Судан на 9 юли 2011 г., когато

най-голямата държава в Африка се разцепи на две

- Република Судан със столица Хартум и Южен Судан със столица Джуба.
В съобщението за освобождаването на българите, което дойде вчера в 10,21 ч. сутринта, Външно министерство изказва дълбока благодарност на Световната продоволствена организация на ООН, и нейните екипи на място в Южен Судан, както и на офиса на заместник генералния секретар на ООН по хуманитарните въпроси. "Благодарим съм за конструктивната роля на правителството на Република Судан при разрешаването на ситуацията с нашите сънародници", посочва МВнР в София.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай