Перничанин се бори за инженер N1 на Острова

Перничанин се бори за инженер N1 на Острова | StandartNews.com

Владислав Василев е сред 6-те най-добри във Великобритания и Ирландия

Любовта му към физиката пламва в началното училище "Св. Иван Рилски"

Перничанинът Владислав Василев е номиниран за най-добър млад инженер на Великобритания и Ирландия. Той е завършил с отличен успех Американския колеж в София, випуск 2008, а след това записва електроника в Единбургския университет. Негови приятели си спомнят, че още в първи курс e имал амбицията да е най-добър и така и станало. Завършва магистърската си степен първи по успех и с три награди на университета. Той получава медал за отличното си представяне през петте години на следването си. Отличен е като най-добър студент в инженерните специалности. Получава награда и за най-добър проект с максимално значение за приложение в индустрията.
След дипломирането си Владислав

получава много предложения за работа

но избира да започне в Dialog Semicondatctors, престижна компания с клонове в Европа, Азия и Северна Америка за разработване и производство на полупроводникови системи с приложение в мобилните телефони и автомобилната индустрия.

Владислав Василев е сред шестимата финалисти за престижната награда "Най-добър млад инженер на Великобритания и Ирландия". Наградата се дава като публично признание за успехите на младите специалисти, както и за насърчаване на усилията им в ранните етапи на тяхната кариера. За тазгодишните награди, в които има и няколко нови категории, са кандидатствали рекорден брой участници от огромен брой големи и малки организации. Техните презентации са оценявани от жури с повече от 20 членове, което е отсяло и списъка с одобрени кандидати. Победителите ще бъдат обявени на официална церемония по награждаването

на 19 ноември в лондонския Grange Tower Bridge Hotel

Там ще бъде галавечерята с участието на младия перничанин. Сред печелените от него награди е и една по социални науки (Department Award), макар че тази дисциплина е по-скоро негово хоби, защото основната му страст е физиката.
За неговия успех съобщи сайтът за информация, свързана с образованието, възпитанието, бизнеса, мениджмънта и комуникациите "Данибон", където за това разказва Йорданка Бонева-Благоева. "Негови познати, които ми разказаха историята, споделиха, че до голяма степен успехите на Владислав Василев се дължат на обучението му в Американския колеж и той винаги е признавал това", пише тя.

В публикацията свой възпитаник разпозна и учителката от Перник Пенка Иванова. Така стана известно, че талантът в инженерните науки е възпитаник на основното училище "Св. Иван Рилски" в Перник, където се запалва страстта му към физиката. Като ученик в пернишкото училище Владислав печели две първи места на национални състезания по физика и веднъж е класиран на първо място на национална олимпиада по предмета. Когато отива да учи в Американския колеж, Владислав продължава да се явява на международни олимпиади по физика в Европа и Азия и всеки път след участие в състезание и спечелени награди младежът се връща в основното си училище с добрите новини, сподели преподавателката му по физика в Перник Венера Божилова.

Изключително момче - умно, скромно и прецизно

Запазила съм една от работите му от националните състезания и ще я пазя цял живот. Сега я показвам на сегашните си ученици като пример за изрядност", разказа тя.

Училището има своя традиция да насърчава талантите си. Тази година за престижни награди от международни състезания то предложи за наградите на областния управител на Перник няколко свои ученици. Деница Милетиева Василева от 3-и клас е спечелила първо място в Международен турнир "Математика без граници", а съученикът й Николай Красимиров Йорданов е на второ място. Александра Димитрова Найденова от 5-и клас има първо място в Национален кръг на състезанието по английски език "Лонгман", а Елеазара Александрова от 7-и клас е на трето място в същото състезание.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай