Оправдаха Йоца Амстердам

Оправдаха Йоца Амстердам | StandartNews.com

Апелативният съд в Белград оправда сръбския наркотрафикант Сретен Йосич, известен като Йоца Амстердам, по делото за убийството на журналиста Иво Пуканич, предаде сръбският в. "Блиц". Йосич обаче излежава 15-годишна присъда по друго убийство - на Горан Марянович.

Адвокатът му Драгош Цукава е заявил, че клиентът му вероятно ще съди държавата, тъй като е минал четири години в ареста. "Целта ни не е да искаме пари, а арестът да му бъде сметнат по другото дело и да бъде пуснат по-рано на свобода", заявил Цукава.

Йосич бе арестуван за убийството на Пуканич през април 2009 г. Прокуратурата го обвиняваше като основен организатор на атентата срещу журналиста в центъра на Загреб. Соченият като Балкански крал на кокаина вероятно ще получи 500 000 евро обезщетение от държавата за прекараните 4 г. в ареста - над 1500 дни, защото той има право на това. Сумата се определя от съдията, съобщи преди време говорителката на Първия основен съд Ида Никитович. Според нея защитата може да доказва и какви други човешки права са били нарушени на обвиняемия. Той може да извика и свидетели, да предостави документи, доказващи вредите, които са нанесени на Йосич, уточни още Никитович. Тя добави, че сумата е съобразена и със стандарта на живот в Сърбия.

Преди това дело Йоца Амстердам бе осъден на 15 г. затвор за убийството на Горан Марянович през 1995 г. Благодарение на Закона за амнистия присъдата му бе намалена на 11 г.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай