Нашите в Атина и Солун не бързат с куфарите

Нашите в Атина и Солун не бързат с куфарите | StandartNews.com

Чорбаджиите им имат пари поне до есента, после ще му мислят

Българите в Гърция не стягат куфари и не възнамеряват да се връщат в родината. Това установи проверка на "Стандарт" два дни след като гърците стреснаха Европа със своето "не" на строгите мерки, за които настояват кредиторите им.

"Следим нагласите на нашите сънародници. За момента не се забелязва тенденция българите да имат намерение да се прибират по родните места. Да не забравяме обаче, че от провеждането на референдума е минало много малко време", каза пред "Стандарт" генералният консул на България в Солун Васил Вълчев. Той увери, че сред нашата общност във втория по големина град паника няма. Безпокойството е обхванало по-скоро гърците, които са притеснени за всичко. "По-скоро българите са в позиция на изчакване и реакцията им ще зависи от развитието на ситуацията", добави той.
Повечето от нашите в Солун не приемат положението за толкова драматично, колкото се представя по света. "Бях в командировка в чужбина, не съм гласувала и честно да ви кажа не съм много в течение", призна наша сънародничка, която е университетски преподавател. Според нея

драмите са преувеличени

и е на мнение, че трябва да се запази малко спокойствие, за да се види как ще се развие ситуацията занапред. "За останалите българи не зная. Аз съм омъжена тук и не смятам да оставя семейството си и да се върна. Не виждам причина да го правя. Смятам, че всичко ще се развие по начина, по който трябва да се случи. Гърция е европейска държава. Нека не забравяме това", добави тя, пожелавайки анонимност.

Според друг наш сънародник в Солун българите в южната ни съседка не искат да преживеят онова, което ги е принудило да напуснат България и да търсят късмета си на юг. Мъжът казва, че е оптимист и е убеден, че споразумение между Гърция и кредиторите ще бъде постигнато, но всичко е въпрос на време. По думите му, ако въпросът на референдума беше формулиран по друг начин, то и резултатът щеше да е коренно различен. "Ако бяха попитали, "Искате ли да останем в Еврозоната?"

96% от отговорите щяха да са "да"

смята той. Според него най-големият успех на гърците до момента е запазването на националния мир, тъй като гърците имат лош опит с размирици. "Затова и болшинството политици не искаха да се провежда референдум, за да не се стига до крайности", продължава той.

"Голяма част от нашите сънародници се занимават със сезонна работа, не са далеч от България и получават редовно възнаграждението си в брой. Ако хората обаче започнат да не си получават заплатата, може и да решат се приберат в България. Могат да се върнат у дома и да изчакат успокояване на обстановката и да се върнат", добави генералният консул в Солун.

"В момента сред нашите в Атина намерения и настроения за връщане в България няма", каза и Анастасия Белездрова, която работи в българския сайт за новини от Гърция GRReporter.info. По думите й, ако нещата вървят в духа на задълбочаваща се криза, поток към родината ще има наесен. "В момента хората в Гърция имат пари, защото ги изтеглиха от банките в предишните месеци. Точни суми не зная, но кеш има. Когато тези пари започнат да свършват, тогава ще излезе наяве големият проблем", смята Анастасия. "Българите, които работят в Атина, са основно жени на средна и над средна възраст. Гледат възрастни хора, деца и помагат на гърците в домакинството. При задълбочаване на кризата те ще останат без работа. Това е разход, който ако се тръгне съвсем на зле,

ще бъде съкратен най-напред

В момента нещата не стоят по този начин, но това не означава, че след един месец няма да стане точно така", казва тя.
За някои пък положението в Гърция е просто временно. "Нали не си представяте - балканска Гърция и европейска България с потенциал да влезе в Еврозоната", казва с насмешка нашенец, живеещ отдавна в Гърция.

ИЗНОСЪТ

Фирмите ни правят сделки само в кеш

Бавят плащания и отказват доставки, признават търговци на дървесина

"Всички наши фирми, които се разплащат през банки с гръцките си партньори, ще бъдат ударени малко или много от кризата в южната ни съседка". Това призна шефът на хасковската търговско-промишлена палата Янчо Янев. Причината е, че в момента гърците, разчитащи на банковите преводи при закупуването на суровини от България, не могат да работят нормално. За тях изнасяме много дървесина, сирене и кашкавал. Янев прогнозира, че тази ситуация ще засегне основно малките компании, тъй като много от големите фабриканти в Гърция са се подготвили - осигурили са си достатъчно кеш, за да могат да купуват необходимите суровини. Янев коментира още, че БГ бизнесът, който изнася за Гърция, също гледа да се подсигури. Много от нашите фирми, които се занимават с дърводобив например, вече поставят кешовото плащане като основно условие преди сключване на сделка. "Имаме проблем с плащанията от гръцките партньори. През последните месеци имаше забавяния. А преди седмица получихме и официално предупредително писмо от завода за целулоза "Акритас", който е в района на Промахон, да спрем с доставките до изясняване на проблема с кризата", признава пък Николай Николов, шефът на "Лескомпакт"-Крумовград, която изнася дървесина за Гърция. Той смята, че ако няма скорошно разрешение на драмата, бизнесът му ще пострада.

Янчо Янев от Хасково разказа още, че разговарял с управата на Комотини. От там казват, че ситуацията не е съвсем кризисна, както някои медии я представят, но и признават, че малките и средните фирми на тяхна територия вече търпят загуби. В Комотини например има много семейни хотели, които традиционно събирали капаро за ранни записвания по банков път. В момента туристите, които отказват ваканциите в Гърция, си искат парите за резервациите. Туроператорите пък не могат да теглят от банките и затова много от тях са изправени пред фалит.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай