Наши моряци бедстват на кораб в Испания

Наши моряци бедстват на кораб в Испания | StandartNews.com

Български моряци бедстват на кораб, намиращ се на пристанище Алхесирас в Испания. Сънародниците ни са оставени без храна и пари за повече от седмица, сигнализираха техни роднини пред бТВ.

Товарния кораб „Просперити", на който се намират българите, плава под молдовски флаг с гръцки оператор. Те са изпратени да работят там от варненска корабна агенция с крайна точка Апенините.

„От два месеца, откакто са се качили всъщност, не им е плащано и не се знае дали въобще ще им бъде платено. Хората са притеснени, корабът е арестуван, няма провизии, няма вода, няма агент, т.к. на стария агент не му е платено и той се е отказал и корабът е изоставен и бедстващ", обясни Иво Гъдев, син на главния механик на кораба.

Управителят на фирмата обясни пред бТВ, че не знае каква е причината за задържане на кораба. И уточни, че 8 българи се намират на борда му. Той бе категоричен, че имат вода и храна до понеделник, а по-късно ще получат допълнителни провизии.

„Да, наистина има закъснение на заплатите. Има 7 дни закъснение. Вчера сме изпратили нота на корабособственика и компанията, която оперира. Тя е гръцка компания. Те се оправдаваха, около седмица се оправдават със ситуацията около банките", каза Димитър Бонев, управител на фирмата екипажен оператор.

„Най-вероятно ние ще арестуваме кораба. И то ще се случи днес или утре, защото не само моряците имат да взимат средства, но и компанията", каза още Бонев.

Министерството на външните работи е започнало проверка по случая. Негови служители са се свързали с бедстващия екипаж. Очаква се по-късно да има повече информация за моряците.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай