Наш лекар в Германия с ваканция в параклис

село Делчево

Наш лекар в Германия с ваканция в параклис | StandartNews.com

Медикът изографисва храм в Пирин планина

Отпуска в параклис. Така преминава в последните 3-4 години отдихът на наш лекар, който работи в Германия. Корените и родното място не се забравят, където и да си. Това доказва роденият в село Делчево Костадин Делчев. Преди 4 години местни жител построиха параклис на връх Костадин в Пирин планина. Постройката се вижда от цялата долина и от град Гоце Делчев. Малкият храм бе осветен, но не е напълно изографисан. А художник е Костадин Делчев, който е ветеринарен лекар и от години има частна клиника в германския град Берлин. Докторът се връща всяко лято за 2-3 седмици в родното си село. Но не за да отдъхва, а да работи всеки ден в светата обител.

„Ще се труди и това лято, за да довърши започнатото. Прави го на доброволни начала, безвъзмездно. Просто иска да е полезен с уменията си. Вече е на финала. Ще си дойде за Еньовден, който честваме с много гости на 24 юни. Ще празнува с нас, но после го чака много работа", каза кметският наместник на Делчево Иван Панайотов. Храмът вече се е превърнал в туристическа атракция. Почти всички гости на селото бият път до върха. А изкачването отнема повече от час. Всеки уикенд е пълно с туристи. Влизат в параклиса, палят свещи и се молят за здраве.

Управникът разказва, че в продължение на 4 години местните хора мъкнели строителните материали с коне, с магарета, че и на гръб, за да осъществят мечтата си. Те заделили и сериозни средства, за да подпомогнат строителството. Бизнесмени също дарили пари за благородната инициатива.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай