Мубарак: Българите в Судан са добре

Мубарак: Българите в Судан са добре | StandartNews.com

"Вашите хора са добре, живи и здрави са. С тях всичко е наред". Това заяви вчера ексклузивно за "Стандарт" Мубарак Абдурахман Ардол, говорител на организацията "Суданско народно освободително движение - север", която задържа в понеделник шестима българи. Те са членове на екипаж на хеликоптер на компанията "Хели Ер", който изпълнявал полети в Судан по договор със Световната продоволствена програма на ООН. Мубарак Ардол отказа да предостави повече информация с аргумента, че е изключително зает. Говорителят на Световната продоволствена програма на ООН за Южен Судан Амор Алмагро също заяви, че българският екипаж на хеликоптера е добре.

"Единственото нещо, което мога да потвърдя засега, е, че българите са добре, получили са храна и са имали възможност да се чуят със своите близки. Все още изясняваме причината за тяхното задържане. Правим всичко възможно за скорошното завръщане на екипажа в България", обяви Алмагро, цитиран от БНТ. От Външно министерство заявиха, че няма ново развитие на случая.

Екипажът на хеликоптера е изпълнявал полет от Румбек - град в централната част на Южен Судан, към Ал-Абяд, който се намира в Судан, провинция Южен Кордофан. Малко след като хеликоптерът им прелетял над границата, в района на град Кадугли въоръжени бойци в камуфлажни дрехи са принудили хеликоптера да кацне. Точно в тази местност се водят военни действия между бунтовническата организация "Суданското народно освободително движение - север" и правителствените сили на Судан.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай