Който работи, няма да го гонят

Който работи, няма да го гонят | StandartNews.com

Преживяващите на социални помощи са най-големите губещи

Брекзит не успя да разтърси българите във Великобритания. Или поне засега. Нашенците на Острова масово не се притесняват от последиците при напускане на Европейския съюз. Част от тях са "стискали палци" резултатът да е такъв, а тези с избирателни права дори са пуснали бюлетина за тръгване. Спокойни са и сънародниците ни, които посрещнаха новината на родна земя по време на лятната си почивка с близки, показа проверка на "Стандарт" сред пътуващите за Острова на софийската аерогара. Никой от българите дори и не си е помислял да прекъсва ваканцията си заради истерията, обзела Европа покрай референдума. Повечето се били при близките си у нас и сега спокойно отлитат към Острова, други пък които идват за по седмица-две до месец тук на почивка, също не се притесняват за бъдещето си отвъд Ламанша.

Такава е историята на 30-годишния Цветелин, който от година и половина е майстор на суши в скъп ресторант в Лондон. Брекзит го застигна у нас, но вчера той отлетя хладнокръвно обратно за Кралството. "И аз не знам още какво става. Ще видя, като се прибера, заварено ще е положението", разказа пред екип на "Стандарт" на Терминал 2 Цецо. Заминава спокоен, защото е убеден, че който работи и си плаща данъците, няма да загуби от избора на британците. "Преди референдума имаше коментари, че ако заплатата ти е под 30 хиляди на година, трябва да си ходиш. Но според мен това е измислица и след Брекзит ще гонят само тези, които живеят на помощи", обясни сънародникът ни. "Тези, които живеят на помощи", са наричани в Англия councils, разкри и 24-годишната Мариела. Тя е успяла да хване един от последните влакове за имигрантски живот на Острова и от няколко месеца работи като рецепционист в козметично студио в Бристъл. И тя подобно на Цецо се връща без никакви притеснения за съдбата си във Великобритания.

"Тези хора идват в UK, дават им огромни къщи, плащат им социални помощи, като за всяко дете дори им се полага по-голяма сума. В Бристъл има цели квартали с подобни семейства, които са си родили по 6-7 деца. Никога не са работили нищо, не плащат наем и сметки - всичко се покрива от Кралството", разказа Мариела. Тя е убедена, че именно те ще бъдат депортирани през 2018 година, когато Великобритания си тръгне окончателно от ЕС. "Не се притесняваме, защото идеята на Брекзит е да се спре напливът на хора, които идват да живеят от социални помощи", посочи сънародничката ни. Тя разкри, че българи със сериозна работа и вече подреден живот в югозападния английски град дори са пуснали бюлетина в подкрепа на Брекзит.

"Единият е инженер на самолети, а другият е хирург. И двамата гласуваха за излизане, защото са вдигнали ръце от тези, които живеят от помощи", обясни Мариела. Собственичката на козметичното студио, където тя припечелва, е виетнамка и също е гласувала за напускане на ЕС. "От 2007 година живея във Великобритания, имам и гражданство. Нямам от какво да се притеснявам", спокоен е и Милен, който вчера кацна на родна земя с лондонски полет. Той се прибира, за да прекаря отпуската с най-близките си. "Проблемът е за тези, които са на работни бригади. Ако въведат визов режим, ще го отнесат новодошлите", посочи той. Не е притеснен и за спестяванията си в британски лири, тъй като е на мнение, че въпреки първоначалния шоков спад, много скоро ще се вдигне до 3.5 паунда за лев. Пристигащ от "епицентъра" на събитието, Милен призна, че в момента британският народ е силно разединен. "Защо не се помъчих за английско гражданство", се вайка на летище София друг наш сънародник. Макар че живее и работи във фабрика на Острова още от 1989 година, той все още е само с български документ за самоличност. "Ожених се там, но не помислих за гражданство", призна той. Въпреки това обаче не помисля и за момент, че би могъл да напусне работата си само защото Англия затръшна вратата на Евросъюза.

Посредници: Загряха ни телефоните

Българи, работещи в Англия, са загрели телефоните на посредническите агенции, чрез които са заминали. "След като стана ясен резултатът от референдума, наши клиенти ни звънят да питат какво да правят, ще ги гонят ли от Острова и да си купуват ли билети за връщане", коментира пред в. "Стандарт" Даниела Иванова, шеф на фирма за намиране на работа в чужбина. Хората не са наясно със ситуацията и мислят, че едва ли не още на следващия ден след референдума Великобритания ще затвори пазара на труда за останалите от ЕС. Може би това е причината и от посредническите агенции да отчетат спад на интереса за работа във Великобритания през последните две-три седмици.

"Докато не влезе в сила някакво решение за излизане на Великобритания от ЕС, тя не би трябвало да поставя никакви ограничения пред гражданите на съюза, включително и България. Иначе ще се смята за нарушение на европейския договор", коментира Иванова.

Оставиха старците и бедняците да решават съдбата ни, казва Джеймс от Банско

Британците у нас: Огромна глупост, дано е поправимо

Чудят се кой ще смени 80 на сто от работниците във фермите на Острова

Брекзит за мен е огромна глупост и много тъжен момент както за Великобритания, така и за Европейския съюз. Но стискам палци тази грешка да е поправима. Това казва англичанинът Джеймс Хюз, който живее в курорта Банско от 2003 година. Той е български зет, със съпругата си Ваня стопанисват семеен хотел в града под Тодорка. На местните избори миналата година новият банскалия се кандидатира за общински съветник, но не успя да влезе в местния парламент. Затова пък активно следи политическите процеси. "Великобритания е един остров насред океана. Не може без Европа. На сградата на българския парламент пише "Съединението прави силата". Това е истината. Великобритания и Европа не могат една без друга. Но по-голямата част от британците решиха да напуснем Европейския съюз. Не искам да обиждам никой, но това е глупост. Решението на старите, на бедните хора, но това е демокрацията. Референдумът е най-чистата й форма", казва Хюз. Но поставя под сериозно съмнение трябва ли такива важни въпроси да се решават от референдуми с участието на всички. Защото, когато човек е болен, не пита всичките си комшии, а отива на лекар, за да разбере какво му е. "Подобни решения са привилегия на умните и знаещите, на експертите. А не популисти и националисти да объркват обикновените хора и да се стига до катаклизми, които клатят държава като Великобритания, обединение като Европейския съюз.
"Брекзит е връщане към миналото, а не стъпка към бъдещето. Аз съм радетел за свободното движение на хора, за свободния пазар на стоки, това искам. А не да вадя виза в 21 век, за да посетя която и да е друга европейска държава. Та това е безумие", разпалено обяви друг английски бизнесмен, който е отседнал в Банско. Чужденецът дава пример - последните 500 години Великобритания непрекъснато приема мигранти от страни, в които е имало някакви проблеми. Никога не е имало значение кой с какви религиозни убеждения е, от каква националност е - хугенот ли е, протестант ли е, католик ли е, пакистанец, индиец или сириец е. "Тези мигрантски вълни са правили Англия по-богата, но някои малоумници забравиха историята на собствената си държава. Гласуването да излезе Великобритания от Европейския съюз мога да сравня с гласуването на дете срещу майчиното му мляко. Та мигрантите са нашият хляб, в земеделието и туризма почти 80% от заетите не са с английски паспорти", казва бизнесменът. Той се надява ЕС да прояви търпение, разум и мъдрост и в дебата през следващите 3 години да убеди Великобритания, че е направила огромна грешка.

Излизането ще става постепенно

Студентите запазват напълно правата си

Няма да има рязко и шоково напускане на Европейския съюз от страна на Великобритания. Излизането на страната ще бъде плавно, бавно и постепенно. Поне в рамките на две години нищо съществено няма да се промени. Това уверение изказват редица експерти и родни политици, както и наши евродепутати. Извън работниците ни на Острова има и много студенти. Те също ще запазят правата си, както и досегашните такси за обучение. Резултатът от референдума няма да засегне работещите и учещите във Великобритания българи.

Българският бизнес в никакъв случай не трябва да се притеснява от излизането на Великобритания от ЕС. Toва мнение изказа евродепутатът от ЕНП/ГЕРБ Андрей Новаков по време на участието си в предаването "Брюксел 1" по телевизия Bulgaria ON AIR. "Трябва дебело да подчертаем, че така, както когато имаше проблем с Гърция - с дълговата криза там, бизнесът имаше техническо време, в което да се преориентира, ако пазарът се промени, и да насочи износа си някъде другаде, така ще се случи и с Великобритания. В понеделник нищо няма да се промени нито за бизнеса, нито за работещите, нито за студентите там," коментира Новаков. "В рамките на тези две години, в които ще тече преговорният процес по излизането на Великобритания от ЕС, ще бъдат ясни всички въпроси, които в момента стоят отворени, така че бизнесът да знае дали, как и кога може да изнася към Великобритания и ако условията бъдат променени и станат неизгодни за него, бързо да може да се преориентира и да започне да изнася някъде другаде," каза още евродепутатът.

Руснаци у нас: Проблемът е за всички

Излизането на Обединеното кралство от ЕС няма как да радва Русия, защото означава за всички несигурност. Това коментират руснаци в село Илинденци, община Струмяни. Четири семейства от години са съселяни на местните хора. Никой от тях обаче не злорадства след случилото се във Великобритания. Не споделят и мненията на консервативни свои сънародници, че предстои разпад на Европейския съюз по подобие на могъщия Съветския съюз. "Но Брекзит е ясен знак, че нещо не е наред в самия ЕС, който трябва да се промени и реформира. Има нещо гнило в Евросъюза. И това не го казваме ние, а 52% от гласувалите на референдума в Обединеното кралство. Смятаме, че мигрантският натиск уплаши обикновените хора във Великобритания и затова се стигна до този резултат", казват съпрузи, които са пенсионери.

Ще има икономически загуби за всички, защото Лондонската фондова борса е важен търговски център за акциите на руски компании, половината от руската външна търговия е с ЕС. Поради това неприятности в ЕС означават неприятности и за Русия, твърдят руснаците.

Отменят сделки с имоти на Острова

Сделки с имоти на Острова може да бъдат отменени след решението за Brexit. Причината е, че брокерите във Великобритания през последните седмици включваха уникална клауза "Брекзит" при продажбите. Според нея всеки купувач може да развали сключена вече покупка, ако решението на вота не му харесва. При това без да плаща неустойки. Хитростта на брокерите бе продиктувана от свития имотен пазар. И се подхранваше с надежда, че поданиците на кралицата все пак ще решат да останат в Общността. Сделките с имоти обаче намаляха през последния месец преди вота във Великобритания заради опасението на купувачите, че вотът за отделяне от ЕС ще срине цените. Затова собствениците на имоти, които искаха да продават, бързаха със сделките. "Къща в т. нар. квартал на гурбетчиите се продаде за близо 700 000 паунда само за пет дни", казаха българи, живеещи в Лондон. 18 на сто спад в цените на имотите през следващите две години, ако вотът от референдума е за Brexit, прогнозира още през май финансовият министър Джордж Осбърн. Според анализаторите тепърва имотният пазар ще се свива.

Целта е да спрат бедните

Излизането от ЕС цели спирането на потоците от бедни мигранти, които живеят единствено и само от социални помощи. За това недоволството на англичаните изби и те гласуваха срещу чиновниците от Брюксел. Сега ограниченията, които ще може да налага Лондон на граждани на останалите 27 страни членки, имат за цел единствено да попречат на хората, които използват социални плащания извън страната.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай