Камионът гробница каран от българи (ОБЗОР)

Камионът гробница каран от българи (ОБЗОР) | StandartNews.com

Нашенец с ливански произход бил собственик на камиона ковчег

Българо-унгарска банда стои зад трафика на бежанците, намерени мъртви в камион Австрия. Четирима души бяха задържани в Унгария, трима от които българи. Според полицията те са дребни риби, участващи в голяма престъпна мрежа.

Трима българи бяха арестувани в Унгария по подозрение, че са участвали в трафика на мъртвите бежанци в Австрия. Освен нашенците е задържан и един афганистанец. Телата на 71 имигранти бяха намерени в хладилен камион на магистралата. Те са на 59 мъже, 8 жени, както и 4 деца. Най-малкото е на момиченце на 6 месеца, а другите са момчета на 3, 8 и 10 години.
Жертвите били облечени с леки летни дрехи, а причината за смъртта им е задушаване, смятат от полицията.

Основен заподозрян е българин от ливански произход, за когото се смята, че е собственик на камиона. В ареста са прибрани още 4-ма души, които са били разпитани и по-късно пуснати на свобода. Показания са дали общо 20 души. Полицията смята, че задържаните най-вероятно са дребни риби, част от много по-голяма мрежа за трафик на хора. Следователите са на мнение, че камионът на смъртта е тръгнал от Будапеща на 26 август около 4 часа сутринта. Около 9 часа стигнал границата и останал там около 18 часа. Влязъл в Австрия през нощта - около 2-3 часа. Работник, който косял трева, видял стичаща се течност от отворената задна врата. Веднага уведомил полицията, а 10 минути по-късно от автопатрул попаднал на ужасяващата гледка с мъртвите бежанци. Тежкотоварният автомобил очевидно е бил изоставен край Пандорф на 50 км югоизточно от Виена и недалеч от унгарската граница, след като шофьорът е установил, че нелегалните пътници са мъртви. Той е оставил задната врата на камиона отворена, а от нея се е стичала течност от разлагащите се вътре тела, разкри вчера шефът на полицията на провинция Бургенланд Ханс Петер Доскозил.

Патоанатоми твърдят, че смъртта на бежанците е настъпила поне 12 часа преди камионът да бъде открит. Има съмнения, че те са загинали още по време на престоя край граничната бразда и са били мъртви, когато тежкият автомобил пресича унгарско-австрийската граница. Задната му врата не е била заключена, а завързана с жици. Охладителната система явно не е била включвана, отникъде не е влизал свеж въздух. Камионът, тежал 7,5 тона, е с унгарска регистрация. Бил е собственост на словашка фирма за пилешко месо "Hyza" и все още е брандиран с надписа на компанията и слогана "Честно пиле". Фирмата продала камиона през 2014 г. Междувременно вчера стана ясно, че Унгария планира да промени редица закони, за да намали миграционния натиск, на който е подложена. Ако е необходимо, ще се използва дори армията, съобщи депутатът от управляващата консервативна партия "Фидес" Гергели Гуляс, цитиран от Ройтерс.

Пак нападение срещу бежанци в Германия

Неизвестни атакуваха бежански център в германското село Залцхемендорф, близо до Хановер, Северна Германия, предаде ДПА, като се позова на полицията. Нападателите са хвърлили коктейл "Молотов" през прозореца на сградата, в която били настанени 30 бежанци. Това е поредната атака срещу бежански център в Германия в последно време. Тя показва, че антиимигрантските нагласи в страната се засилват, отбелязва ДПА. Същевременно германските власти забраниха събирането на хора в източния град Хайденау, провинция Саксония, от 14 ч. днес до 6 ч. сутринта на 31 август. През посочения период не са разрешени никакви събирания и демонстрации. Решението е взето след като миналия уикенд същия град стана сцена на сблъсъци между крайнодесни активисти, настроени срещу мигрантите, настанени в местен бежански център, и полицията. Впоследствие съдът отмени забраната.

Меркел: Готови сме за спешна среща

Германската канцлерка Ангела Меркел заяви, че ако се наложи, лидерите на страните от ЕС са готови за извънредна среща за обсъждане на кризата с бежанците, предаде Ройтерс. Вътрешните министри от ЕС вече работят интензивно, за да намерят решения, отбеляза тя. Тя подчерта, че една среща на високо равнище би имала смисъл, ако лидерите от съюза трябва да вземат решения, след като вътрешните министри свършат своята работа. За щастие вече има висока степен на съгласие между Германия и Франция, което дава надежда, че държавните и правителствените ръководители ще успеят да стигнат до решения, отбеляза Меркел. Шефът на ЕК Жан-Клод Юнкер заяви, че следващата седмица в продължение на два дни еврокомисарите ще обсъждат въпроса за имиграцията. Зам.-шефът на ЕК Франс Тимерманс и еврокомисарят по въпросите на имиграцията Димитрис Аврамопулос ще посетят последователно един от най-конфликтни точки на бежанската криза.

200 се удавиха в Средиземно море

Близо 200 имигранти вероятно са се удавили в Средиземно море край бреговете на Либия, предаде Би Би Си. Два плавателни съда с 450 души на борда са се преобърнали, като на борда на първия е имало около 50 души, а на втория - над 400. Сред жертвите има сирийци, бангладешци и хора от Субсахарска Африка. Полицията в Италия задържаха 10 предполагаеми трафиканти, след като 52-ма души бяха открити удавени в сряда. Вчера стана ясно, че близо 2500 мигранти и бежанци са загинали или изчезнали безследно в Средиземно море тази година при опит да стигнат до Европа. Това съобщи пред журналисти говорителката на Върховния комисариат за бежанците (ВКБООН) Мелиса Флеминг, цитирана от ТАСС. "Тази статистика на смъртните случаи не включва вчерашната трагедия край бреговете на Либия - броят на загиналите там още не е потвърден", каза Флеминг. Тя припомни, че около 3500 мигранти са загинали или са изчезнали безследно в Средиземно море миналата година. Флеминг съобщи, че от началото на годината над 300 000 мигранти са прекосили Средиземно море, за да достигнат до Европа. От тях около 200 000 са стигнали Гърция, а 110 000 - Италия. За цялата минала година Средиземно море е било прекосено от 219 000 мигранти, отбеляза Флеминг. Тя призова европейските държави към съвместни усилия за разрешаване на проблема с бежанците. Флеминг добави, че ВКБООН е потресен и опечален от новината за намерените в камион в Австрия трупове на 71 мигранти. Тя изрази увереност, че разследването на този трагичен инцидент ще укрепи сътрудничеството между европейските полицейски сили, разузнавателните служби и международните организации в борбата с трафика на хора.

Ненчев готов да прати още военни на границата

Изглежда петимата задържани са опасни. Нека не подценяваме този въпрос - виждате какво се случва в Турция и Гърция. Не можем да си позволим да си стоим спокойни. Това заяви военният министър Николай Ненчев и отправи призив към българските граждани да отбягват да качват непроверени хора. "Имаме готовност максимално да увеличим хората, които охраняват границата, ако има необходимост. Районът е труден и "Гранична полиция" нямаше как да се справи без наша подкрепа", посочи той.

"За тази година са проведени близо 78 съвместни учения с партньори. Спрямо "Ислямска държава" трябва да се вземат категорично действия. Ще е добре България да бъде инициатор да поиска от ЕС и НАТО спешни мерки за справяне с този проблем. Без нашите партньори от ЕС и НАТО не бихме могли да се справим с този въпрос", каза още Николай Ненчев.

Повече бегълци на Малко Търново

Рязко е нараснал бежанският поток в района на Малко Търново през последните дни. 240 са задържаните нелегални имигранти само за едно денонощие край граничната зона в Резово, съобщи заместник-директорът на "Гранична полиция" старши комисар Стоян Иванов. Охраната на най-южната част границата е увеличена двойно със съвместни наряди от гранични полицаи и служители на "Жандармерията".

Вигенин: Не става с картечница!

20 военни и картечница на граничните пунктове е неефективна мярка, каза вчера бившият външен министър Кристиан Вигенин. Според него масово се пресича т.нар. "зелена граница", а пълният контрол е изключително труден и скъп. Затова можело да се прогнозира, че при засилен натиск немалък брой имигранти ще навлизат във вътрешността и пред МВР в Благоевград ще има сериозни предизвикателства.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай