Иран задържа кораб с български капитан

Иран задържа кораб с български капитан | StandartNews.com

Иран съобщи, че на плаващ под флага на Маршаловите острови кораб е било наредено да акостира в иранското пристанище Бандар Абас във вторник, заради търговски спор, предаде AFP, цитиран от "Фокус". Ирански военни кораби са стреляли предупредително срещу него преди плавателният съд да изпълни заповедта. Представители на американската отбрана съобщиха, че най-малко пет ирански кораба са поискали корабът „Мерск Тигрис" плавал към иранския остров Ларак, докато бил в Ормузкият проток.

Иранска държавна телевизия съобщава, че 24-членният екипаж на кораба се състои от моряци от България, Великобритания, Румъния и Мианмар, под командването на български капитан.

„Издадена е съдебна заповед за конфискуване на кораба и е свързана с компанията „Марск", казва Хади Хагшенас от иранската организация на пристанищата и корабоплаването. „Общо казано, ако корабна компания има дългове и не ги плаща, собствениците на стоки се обръщат към компетентните органи", допълва той.
По информация на агенция Fars, корабът имал „спор с иранската пристанищна администрация, която получила съдебна заповед за конфискуването му".

ВМС на САЩ са изпратили ескадрен миноносец в района за наблюдаване на ситуацията. Пратен е и разузнавателен самолет.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай