"Генерал от българското КГБ" с книга в Русия

"Генерал от българското КГБ" с книга в Русия | StandartNews.com

Генерал от българското КГБ в оставка. Така беше представен в Русия бившият ни разузнавач Тодор Бояджиев. Той представи в Екатеринбург книгата си "Разузнавачът. Ким Филби. Човекът".

"Ние се познавахме в последните 15 години от живота на Филби - от 1973 до 1988 г. Той беше пет пъти в България, където го съпровождах навсякъде", сподели Бояджиев на премиерата на книгата, "Той познаваше и моите родители. Но това не е книга с моите впечатления или мемоари. За да я напиша, се срещнах с доста хора, които също познаваха Филби. С ветерани от разузнаването на Русия, на САЩ, от цяла Европа". На 24 април генерал Бояджиев ще се срещне със студенти от Уралския федерален университет.

Кой е Ким Филби

Харолд Адриан Ръсел Филби е роден през 1912 година в Британска Индия, а умира през 1988 г. в Москва. Син на английски аристократ, завършва Университета в Кеймбридж, където става убеден поддръжник на СССР. Работи почти 30 години за съветските тайни служби като агент, докато заема високи длъжности в британското разузнаване в Германия, Испания, Турция и САЩ. Известен е като "шпионинът на 20 век". През 1963 г. е прехвърлен нелегално в Москва.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай