ДНК анализ доказа вината на българите за "камиона ковчег"

ДНК анализ доказа вината на българите за "камиона ковчег" | StandartNews.com

ДНК анализ е доказал участието на арестуваните в Унгария четирима българи и един афганистанец в трагедията със загиналите 71 мигранти в Австрия,  съобщи АФП, позовавайки се на главния следовател, ръководещ разследването в Австрия.

Мигрантите вероятно са починали от задушаване малко след тръгването на превозното средство, заяви днес австрийската полиция.

„Предвид броя на хората и количеството въздух по всяха вероятност смъртта е настъпила малко след като групата е била качена в камиона, заяви австрийски следовател след първите резултати от аутопсията".

Той добави, че засега нито една жертва не е идентифицирана, но властите смятат, че загиналите са сирийци, иракчани и афганистанци.

Следователите вярват, че мигрантите са качени в камиона към 3 часа в нощта на 26 август на сръбско-унгарската граница, а смъртта може да е настъпила 24 часа преди откриването на телата. Причина за трагедията е, че хладилният камион е бил херметически затворен.

В същото време, в петък срещу останалите трима заподозрени бяха повдигнати обвинения за „участие в организирана престъпна група".

Сред обвинените е 32-годишният Цветан Георгиев Цветанов, който според българските следователи е бил шофьор на камиона. Той се намира в процес на екстрадиране в Австрия.

По време на съдебно слушане в четвъртък Цветанов заяви, че не е знаел, че превозва хора.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай